BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

USA-beutazás: mindenki a listát keresi

Azt már tudjuk, hogy korrupciógyanúra hivatkozva több magyar beutazását is megtiltották az Egyesült Államokba, de hogy pontosan kik vannak a feketelistán, és miért kerültek fel rá, arról még csak a vad találgatások indultak meg. Afrikai és ázsiai korrupt államokkal kerültünk egy klubba.. Afrikai és ázsiai korrupt államokkal kerültünk egy klubba.

Hétfőn tárgyalhat az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága arról, hogy az EgyesültÁllamok korrupciógyanúra hivatkozva megtiltotta több magyar állampolgár beutazását is, köztük a kormányhoz közeli szereplőkét. Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke azt mondta: elengedhetetlen, hogy a területen felelős állami vezetők tájékoztatót adjanak.

Nem kell nagy bátorság persze arra gondolni, hogy – ha egyáltalán összeül a bizottság – a valódi válaszok helyett csak a kampány fog folytatódni a választás után is. Nem segíti a tisztán látást a kormány reakciója sem. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy az USA budapesti nagykövetsége még nem adott bizonyítékokat – csakhogy az amerikaiak azt állítják: már egy hete jelezték a magyar kormánynak, hogy problémás a helyzet.

Az eddig elhangzott állításokat egymás mellé rakva igencsak bonyolult kép rajzolódik ki. Ez alapján nemrég gyűlhetett össze elegendő bizonyíték az amerikai nagykövetségnél arra, hogy korrupcióba keveredhettek a kormányhoz közeli tisztviselők, üzletemberek. Meg is született a döntés: nem engedik be őket az Egyesült Államokba. Ezt már a hét elején közölhették velük, ahogy a kormánnyal is – utóbbiaknak talán a neveket nem említve -, de a nyilvánosság még napokig nem értesült erről.

Végül csütörtökön írta meg a Napi Gazdaság a kitiltások tényét, ám szerintük ez csak egy válaszcsapás volt arra, hogy amerikai cégeket vizsgált a magyar adóhatóság. Azóta André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivő megerősítette, hogy kitiltások voltak, ám az indok egészen más volt, mint amiről először írtak: korrupciós ügyek állnak a háttérben.

De kik lehettek az illetők? Erről még csak találgathatunk. A sajtó elsőként Vida Ildikó NAV-elnök nevét kapta fel, az adóhatóság pedig azóta sem reagált a vádra. Több újság felvetette, hogy Habony Árpád, Orbán Viktor egyik legbizalmasabb tanácsadója, valamint a Századvég Gazdaságkutató elnöke, Heim Péter is a listán lehet, de ezt mindketten határozottan cáfolták. Sőt, Goodfriend is arról beszélt: nem voltak nem kormányzati szereplők a listán – ami alapján úgy tűnik, mind a három név szerinti említés téves információ lehetett. Látványos csavart tett a történetbe az, hogy az amerikai ügyvivő péntek délután még csak kormányzati tisztségviselők kitiltásáról beszélt, néhány órával később az M1 Híradójában viszont már azt mondta, kormánytagok is vannak a kitiltottak közt. Ennek fényében különösen érdekes, hogy a magyar külügy a neveket nem kérte nyilvánosan, csak bizonyítékokat.

Akárkik is vannak az egyelőre legfeljebb tíz főből álló listán, az már biztos, hogy egy olyan klubba került Magyarország, ahova tartozni igencsak kínos. Arra még nem volt példa, hogy egy EU- és NATO-tagállammal szemben járjanak el így, afrikai és ázsiai diktatúrákat szoktak így büntetni. A kitiltottakra pedig újabb szankciók is várhatnak: zárolhatják az Egyesült Államokban lévő vagyontárgyaikat, ha feltételezik, hogy azokat korrupciós pénzből szerezték meg, de akár a rokonaikat sem engedhetik, hogy hozzáférjenek az ottani vagyonukhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.