BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újpesti időközi választás: Sértetlenek voltak a külképviseleti urnák

Sértetlennek találta a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt újpesti szavazatszámláló bizottság várhatóan pénteken számlálja meg a külképviseletekről érkezett voksokat, ezek azonban már érdemben nem befolyásolják az időközi képviselő-választás eredményét.

A vasárnapi, újpesti időközi országgyűlési választáson lehetőség volt arra, hogy a választópolgárok Magyarország külképviseletein adják le szavazatukat, kilenc külképviseletre 17-en jelentkeztek be szavazásra, de csak hét külképviseleten szavaztak, 15-en.

A külképviseleteken a szavazás végén nem bontották fel az urnákat, hanem Magyarországra hozták őket, a Nemzeti Választási Irodába, kedd estig valamennyi urna megérkezett.

A választási eljárási törvény szerint az NVB feladata ellenőrizni, hogy az urna lezárt állapotban, sértetlenül érkezett-e; ha nem, az urnát - tartalmával együtt - meg kellett volna semmisíteni, a benne lévő szavazatokat nem lehetett volna figyelembe venni az eredmény megállapításakor. Az NVB azonban azt állapította meg, hogy mind a hét urna sértetlenül érkezett meg.

Az urnákat várhatóan pénteken viszik Újpestre, és a választás estéjén egy előre kijelölt szavazókör felbontatlanul lezárt urnáiban lévőkhöz keverik a szavazatokat. A voksokat a kijelölt szavazatszámláló bizottság számlálja majd össze.

Amikor valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja az időközi választás eredményét.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani. A vasárnapi voksoláson a szavazatok 98,72 százalékos feldolgozottságánál Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje nyerte a választást.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Horváth Imre 13 164 szavazatot kapott, ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg, a második helyen Hollósi Antal Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje végzett, őt a választópolgárok 30,67 százaléka támogatta, 7975 szavazatot kapott. A szavazati arányok alapján a külképviseleti szavazatok nem változtathatnak a sorrenden.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.