BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: az illiberális demokráciával nem tudok mit kezdeni

Angela Merkel és Orbán Viktor sajtótájékoztatóján a kölcsönös udvarias mondatok mellett a német kancellár arról is beszélt: demokráciában fontos a civilek, az ellenzék és a média.

A gazdasági kapcsolatok mellett arról is tárgyalt Orbán Viktor és Angela Merkel, hogy egy demokráciában fontos az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepe - mondta a német kancellár közös sajtótájékoztatójukon. Merkel arról is beszélt a sajtónak: akárhol fektet be a német gazdaság, érdeke az, hogy megbízható feltételeket találjon.

A külpolitikai ügyek közt elsőként Ukrajna kérdését említette a német kancellár. Mint mondta, Németországnak is érdeke, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen, és stabil helyzet alakuljon ki. Ami pedig az energiapolitikát illeti, szerinte egy közös európai energiapiacot kell felépíteni.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón az európai egység legfőbb szószólójának nevezte Merkelt, akit a német gazdaság fellendítése és az európai egység miatt is dicsért. A magyar miniszterelnök elmondta: a négyszemközti találkozújukon szó volt az ukrán ügyről, a magyar kormány ebben semmi olyat nem tud támogatni, ami elmélyíti a konfliktust. Arra a kérdésre, hogy szállítunk-e fegyvert Ukrajnának, a miniszterelnök röviden annyit válaszolt: nem.

"Az illiberális demokráciával személy szerint nem tudok mit kezdeni" - mondta Angela Merkel egy német újságíró kérdésére. Nem minden demokrácia liberális - válaszolta erre Orbán.

Ami az Oroszországgal szembeni szankciókat illeti, azokról Orbán azt mondta: a magyar gazdaság és a magyar háztartások az orosz gáztól függnek. A sajtótájékoztató ekkor vett szokatlan fordulatot, nem sokan várták legalábbis, hogy a két kormányfő nyílt színen vitatkozzon. Merkel azzal reagált Orbán szavaira: nem csak Magyarország függ az orosz gáztól, nem valódi ez az érv - Orbán erre megismételte, hogy a magyar helyzet speciális.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.