BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fotók! - Több ezren vonultak Nyemcov emlékére

Gyászmenettel emlékeznek az orosz fővárosban és Szentpéterváron hívei és ellenzéki társai Borisz Nyemcovra. A Reuters képeinek tanúsága szerint a megmozduláson több ezren vettek részt.

A vezető orosz ellenzéki politikust szombatra virradó éjjel ismeretlenek több lövéssel ölték meg Moszkva központjában. Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett Borisz Nyemcov édesanyjának a gyilkosok kézre kerítésére.  Az orosz ellenzék eredetileg úgynevezett válságellenes megmozdulásra hívta az embereket március első napjára, de az ellenzék a gyilkosság után lemondta a tüntetést és gyászmenetet szervezett a politikus emlékére.

Moszkva biztonsági hatósága a rendkívüli, tragikus eset miatt kivételt tett és hozzájárult ahhoz, hogy az ellenzék a központtól távoli Marjino városrészben engedélyezett tüntetés helyett gyászmenetet tartson a főváros szívében. A jogszabály szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló tömeges akciók lebonyolításához.

Közben egyre mélyül a gyanú, hogy az orosz kormányzatnak is köze lehetett a merénylethez. Borisz Nyemcov ugyanis bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg kelet-ukrajnai bűntényeiről, és jelentést készített Vlagyimir Putyin orosz elnök szerepéről a háborúban - közölte a szombatra virradóra Moszkvában meggyilkolt orosz ellenzéki vezető unokatestvére. A gyilkosságról, és arról, hogy az ellenzékiek közül többen is a kormányzatot vádolják annak megszervezésérvel, itt olvashat részletesebben.

"Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg bűntényeiről a Donyec-medencében, "Putyin és a háború" című kiadvány publikálására készült, ahol polconként minden szét lett volna rakosgatva és nevén nevezve. Az orosz elnök, aki mindenáron megpróbálja elfedni hadserege kelet-ukrajnai jelenlétét, tudott Nyemcov terveiről, ezért tette el láb alól pont most, még mielőtt az igazság a háborúról a tömegekre zúdult volna" - mondta Igor Ejdman a gordonua.com ukrán portálnak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.