BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Montenegró börtönnel fenyegetik az Iszlám Állam zsoldosait

Montenegróban ezentúl tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok, akik zsoldosokként külföldi harcokban vesznek részt. A podgoricai parlament ezzel az intézkedéssel igyekszik gátat szabni annak, hogy a montenegróiak az iszlám szélsőségesekhez csatlakozzanak a közel-keleti harcokban.

A Balkan Insight című regionális hírportál csütörtökön arról számolt be, hogy a 81 tagú podgoricai törvényhozás szerdán 57 szavazattal jóváhagyta a büntető törvénykönyv ilyen értelmű módosítását. Eszerint ezentúl törvénysértésnek számít "a Montenegrón kívüli fegyveres harcokhoz való csatlakozás, illetve az azokban való részvétel". Emellett tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok is, akik a külföldi harcokra "szerveznek, toboroznak, bátorítanak, kiképeznek vagy pénzelnek embereket vagy csoportokat".

Mevludin Nuhodzic, a montenegrói parlament biztonságügyi bizottságának elnöke szerint a büntető törvénykönyv módosítása is a balkáni ország euroatlanti közeledésének a bizonyítéka.

A podgoricai kormány már februárban kezdeményezte a külföldi harcokban való részvétel büntetését, akkor azonban a parlament ezt nem támogatta, mert az nem különálló módosításként, hanem egy többek által kifogásolt módosítási "csomag" részeként került a képviselők elé.

A montenegrói nemzetbiztonsági ügynökség a legutóbb októberben közölt adatokat a külföldön harcoló állampolgárokról, akkor - információik szerint - tizenhárom olyan személyről tudtak, aki a szíriai szélsőséges muszlim erőkhöz csatlakozott. Azóta tízen hazatértek, egyikük meghalt, ketten pedig valószínűleg még a harctéren vannak - írta a hírportál.

Montenegró 620 ezer állampolgárának mintegy 19 százaléka muszlim vallású, a legtöbben bosnyák és albán nemzetiségűek. A szélsőséges iszlám szervezetek a Balkánon leginkább Bosznia-Hercegovinából, Albániából és Koszovóból toboroznak harcosokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.