BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parlament: Hogyan harcolnak a magyar katonák szerte a világon?

Katonai napot tartottak ma a Parlamentben: a nap mindkét napirendi pontja a külföldi katonai szerepvállalásokról szól.

Ha ilyen lesz a kétheti parlamenti ülésezés A-hete, az sok képviselőt nem fog lázba hozni: a tegnap délelőtti szavazások után kiürült az ülésterem, és túl sokan a mai, alig több, mint három órás ülésre sem mentek vissza. Legközelebb március 16-ra kell biztosítani a határozatképességet, azt addigi üléseken a maihoz hasonló létszám várható.

A mai első napirendi pontként a magyar-szlovén-olasz katonai együttműködésről volt szó - ebből jutottak el alig félóra leforgása alatt oda, hogy Kósa Lajos és a jobbikos Bana Tibor már a Jobbik karácsonyi keresztállítási szokásairól vitatkozott. A törvényjavaslat célja a három ország kormányai közt még 1998-ban megkötött megállapodást modernizálni az elmúlt közel húsz év tapasztalatai fényében, a szavazást róla két hét múlva tarthatják meg.

Ezután egy első ránézésre extrémen nagy jelentéscsomagról kezdték meg a vitát: összesen tizenhat katonai témájú beszámoló vitája folyik most is összevonva. Szó esett az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben, valamint az Európai Unió Közép-afrikai köztársaságbeli, szomáliai és mali műveletében történő magyar részvételről is, arra pedig kicsit több, mint két és fél órát kellett várni, hogy az őszödi beszéd felemlegetéséig eljussanak. A honvédelmi miniszter ide is be tudta hozni a kormánypártok új kedvenc témáját: mint mondta, "minden háborús konfliktus, bárhol legyen az a világban, kockázat ránk is, elég, ha csak a határainkra érkező menekültekre gondolunk".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.