BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reagált a BKF: szükség van a kommunikációs szakemberekre

Több szakot is megszüntethetnek vagy fizetőssé tehetnek a felsőoktatásban néhány éven belül az Eduline szerint. A minisztérium azt állítja: csupán hangulatkeltés folyik.

Néhány éven belül megszüntethetnek, illetve teljes egészében fizetőssé tehetnek több szakot – erről a tervről tájékoztatta a dékánokat az államtitkárság az Eduline szerint. A portál egyetemi- és főiskolai forrásokra hivatkozva arról ír: több képzést, közöttük az egyik legnépszerűbb kommunikáció szakot is megszüntetné a kormányzat. Az alapképzést a túlképzéssel indokolva teljesen megszüntetnék, kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen indítanák el a képzést.

Az Eduline úgy tudja, hogy a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság munkatársai felkeresték a dékánokat, akikkel áttekintették a szakkínálatot, és számos szak megszüntetését tűzték ki célul 2016 szeptemberére.

A kommunikáció szakról egybehangzóan azt nyilatkozták a források, hogy a teljes megszüntetés a cél, tehát már önköltséges módon sem lehet majd ilyen alapképzésre jelentkezni. Mindezt a túltermeléssel magyarázták, az egyik egyetemi vezető pedig úgy tudja, a kormány tervei szerint kizárólagosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen indítanák el a képzést. Azt egyelőre nem lehet tudni, számszerűen hány és pontosan milyen szakot érint az átszervezés vagy a megszüntetés.

A BKF készen áll

"Ha a későbbiekben más okokból esetleg megszűntetésre kerülne a szak, a BKF mindent meg fog tenni azért, hogy a kommunikációs területen szükséges tudást és kompetenciákat más, kapcsolódó szakirányok keretében továbbra is átadja a hallgatóinak" - mondta Dr. Vass László a BKF rektora lapunknak.

A rektor kiemelte: "a kommunikációs szakemberek a magyar gazdaság és társadalom számára fontos értéket teremtenek. A magyar GDP-hez jelentősen hozzájárul az információs és kommunikációs ágazat, 2013-ban például az egyetlen ágazata volt a magyar gazdaságnak, mely (nem is kicsi 4,5 százalékos) növekedést tudott felmutatni a KSH adatai szerint. A kommunikációs ágazat teljes hatása azonban ennél jóval nagyobb, hiszen szinte minden nemzetgazdasági ágazathoz kapcsolódik."

Dr. Vass László hozzátette, ha az intézkedés életbe lépne és megnövekedne az érdeklődés az intézményük iránt, akkor a BKF készen állna a hallgatók fogadására.

Szükség van a szakemberekre

A KSH munkaerőpiaci felmérése szerint 2011-13-ban a bölcsészek 79 százaléka dolgozik, 71 százaléka diplomás munkakörben vagy vezetőként, ez az arány megegyezik a mérnökökével.

Kommunikáció szakon is hasonlóak az arányok. Manapság óriási mennyiségű kommunikációs, médiatartalom kerül előállításra, az ezzel való szakértői szintű foglalkozás elengedhetetlen. De nemcsak a médiában, hanem a kreatív iparágakban, az üzleti kommunikáció számos területén szükség van ezekre a szakemberekre - közölte lapunkkal Dr. Vass László a BKF rektora.

Az ítéletet olvasták fel?

Az Eduline-nak az egyik egyetemi vezető kiemelte, bár érvek és ellenérvek ütköztetése volt a megbeszélésen, mindenkinek olyan érzése volt, mintha az államtitkárság már eldöntött tényként kezelné a megszüntetéseket, „a vád helyett már az ítéletet olvasták fel véletlenül”. Azt is kifogásolták, hogy semmilyen esettanulmány, statisztika vagy szakmai véleménykikérés nem előzte meg az államtitkársági megkeresést.

Az információkkal kapcsolatban megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Válaszukban azt írták: "a tárca a Magyar Rektori Konferencia illetékes szakbizottságaival folytat egyeztetéseket a felsőoktatási szakok racionalizálásáról. A megbeszéléseken nem kerültek szóba intézményi meghirdetési kérdések, vagyis sem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, sem egyetlen más intézmény neve nem hangzott el". A minisztérium szerint az egyes szakokon igénybe vehető ösztöndíjas helyek száma "semmiféle összefüggésben nincs a képzési szerkezet átalakítását célzó egyeztetésekkel, így minden ezzel kapcsolatos híresztelés pusztán hangulatkeltés".

Kommunikáció szakon is hasonlóak az arányok. Manapság óriási mennyiségű kommunikációs, médiatartalom kerül előállításra, az ezzel való szakértői szintű foglalkozás elengedhetetlen. De nemcsak a médiában, hanem a kreatív iparágakban, az üzleti kommunikáció számos területén szükség van ezekre a szakemberekre - közölte lapunkkal Dr. Vass László a BKF rektora. Dr. Vass László szerint a BKF készen állna az új hallgatók érkezésére -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.