BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a nagy parlamenti lendületnek?

Már a jövő héten megszavazhatják a brókerbotrányok miatt megírt törvényjavaslatot - derül ki a következő két parlamenti hét napirendi tervezetéből.

Eddig tartott a parlament nagy lendülete: a kétheti ülésezés bevezetésekor arra tettek ígéretet, hogy a hosszabb heteken négy napon is lesz ülés - ezúttal két hét alatt kell csak négyszer összeülniük a képviselőknek.

A hétfői ülésnapot kétórás interpellációs blokkal nyitják, majd további egy órán át az azonnali kérdések következnek. Ezután átfutnak gyorsan két ellenzéki javaslatot: a három ellenzéki párt közösen a NAV hiányosságait vizsgálná az áfacsalások kapcsán, a Jobbik pedig az idősek otthoni gondozásáról szeretne törvényt. Valószínűleg egyik sem kerül napirendre, de az ellenzékieknek ilyenkor megvan a joguk, hogy egy rövid vitát kérjenek a tárgysorozatba vételről.

A hét nagyágyúja azonban ezután következik: ha a képviselők négyötöde úgy szavaz, akkor megtartják az összevont általános és részletes vitát a brókerbotrányok törvényéről - a tervezet hivatalos neve szerint a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szól. Az indoklás szerint a törvényjavaslat célja, hogy a csaló brókerek, valamint a vállalatok vezetői, tulajdonosai, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könnyvizsgálói ne tudják elrejteni vagyonukat. Amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, hogy egy szerződés a vagyon átmentését szolgálta, a szóban forgó vagyont is zár alá lehet venni, a zárolt vagyont pedig kártérítésre kell fordítani.

Ezután bizottsági módosító javaslatok vitájával folytatják a munkát. Szóba fog kerülni a környezetvédelmi termékdíj, az állatvédelmi törvény, a múzeumi törvény kisebb módosítása, valamint a következő tíz évre szóló országos fogyatékosságügyi program, az utasadat-információs rendszerhez kapcsolódó törvénymódosítások, végül a földgázellátásról szóló törvény átírása.

Kedden egy olyan törvényjavaslattal kezdik a napot, amelyet Áder János visszadobott: a jogállási törvények módosításáról szóló javaslatot viszik újra a parlament elé. Ez a tervezet ment át úgy korábban a törvényhozáson, hogy hogy a jobbikos Apáti István hiányzása miatt a Fidesznek a szavazás idejére meglett a kétharmados többsége. Egy gyors vita után újra elfogadhatják, majd szavaznak a brókertörvényről is. Ekkor tartják meg a szavazást a magyar-amerikai és a magyar-török szociális egyezményről (azoknak a nyugdíjkérdéseit rendezik ezekben, akik mindkét országban dolgoztak), a határon túli magyarok ügyeit intéző Bethlen Gábor Alap 2013-as beszámolójáról, valamint az összes olyan javaslatról, aminek a vitáját előző este folytatták le.

A szavazások után megkezdik a vitát a budapesti agglomeráció területrendezési tervéről. Ezután egy nem sok vitára okot adó téma következik: Selmeczi Gabriella a magyar védőnők napjáról adott be törvényjavaslatot. A hét következő fontos témája ezután kerül sorra: az Iszlám Állam elleni harc magyar szerepvállalásáról vitáznak - ennek a tervezetnek az elfogadásához kétharmados többségre lesz szükség. utána maradnak a katonai ügyeknél: a honvédek életpályamodelljét vitatják meg. Megtárgyalják a bírósági végrehajtási törvény átírását is, majd a keddi nap két erős témával ér véget: az egykori KGST-bank Nemzetközi Beruházási Bankhoz történő újracsatlakozást beszélik át, illetve a vasárnapi zárvatartás kiterjesztését a világörökségi területekre.

A szerdát a GVH 2013-as beszámolójának vitájával kezdik. Ezután a sporttörvény módosítása, a víziközlekedés törvénye, a Kiotói Jegyzőkönyvvel kapcsolatos törvénymódosítás, valamint a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikája lesz a téma.

Az ezt követő, egynapos munkahét egyetlen parlamenti napja a szokásoktól eltérően kedd lesz, mivel a hétfő húsvét lesz. Ekkor két napirendi pont lesz csak: másfél órán át kérdéseket, majd egy órán keresztül azonnali kérdéseket tehetnek fel a képviselők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.