BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OPNI-ból lehet az új központi kórház

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester és a kerületi polgármesterek többségének támogatását is élvezi az a javaslat, amely szerint Budán, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyén épülne fel a kormány által tervezett új egészségügyi központ – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

- Egyértelmű, hogy az új állami kórház helyszínét Budán, a Lipótmező és a Szent János-kórház tengelyében kell kijelölni – összegezte a lapnak a kormány által kért egyeztetések első eredményeit Tarlós István.

A főpolgármester elmondta, hogy az intézmény mindenképpen Budán, egy fejleszthető ingatlanon kapna helyet, de ez nem jelenti azt, hogy más kórházakat be kell zárni miatta.

– Ennek a célnak az egykori OPNI II. kerületi Lipótmezőn található műemléki épülete és 40 hektáros területe megfelel. Ugyanakkor a tárgyalásokon az is felvetődött, hogy a lepusztult állapotú, szintén jórészt műemléki védettségű Szent János-kórházat, akár ütemezve, de felújítsák – mondta Tarlós István hozzátéve, hogy erről kikérik az egészségügyi szervezetek véleményét is. Az üggyel kapcsolatban a kormány konzultációt kíván szervezni a budapestiek körében, közvélemény-kutatás is lehetséges.

A volt OPNI épülete azért is kézenfekvő, mert a II. kerületi önkormányzat rendelete szerint az ingatlan funkciója amúgy is csak egészségügyi lehet. A XII. kerületnek viszont a Szent János-kórház felújítása a fontos, és a helyi képviselő-testület határozata szerint ahhoz évente ötvenmillió forinttal hozzá is járulnának.

Az új központi kórház beruházása még a Fidesz parlamenti frakciójának februári ülésén vetődött fel, akkor a költségeket legalább harminc-negyvenmilliárd forintra becsülték – írja a lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.