BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra a parlament előtt a törvény, aminél bukták a kétharmadot

A 2016-os költségvetésről és a kormány új adóterveiről vitáznak ma sokat a Parlamentben. Újra előveszik azt a földügyi javaslatot, amelyhez két hete nem lett meg a kétharmad, és ismét visszatérnek a vasárnapi zárva tartás szabályainak megváltoztatására is.

Eljött az a hét, amikor Orbán Viktornak válaszolnia kell a hozzá intézett azonnali kérdésekre. A kormányfő új stílussal próbálkozik: egy mondatokban válaszol az ellenzékieknek.

Amikor az MSZP-s Gőgös Zoltán az élelmiszerek áfájának változtatásáról kérdezte, Orbán annyit közölt, hogy a kormány elé beadták a 2016-os költségvetés tervezetét. A szocialista képviselő viszontválaszára - amelyben Gőgös arról beszélt, hogy Mészáros Lőrinc cégei miatt csökkenthetik a sertéshús áfáját - már egy kicsit hosszabban reagált: ekkor is csupán annyit mondott, hogy olyan áfát csökkentenek, amit az MSZP-sek kormányon emeltek.

A Jobbikból Gyöngyösi Márton az Iszlám Állam elleni magyar harcról kérdezte a miniszterelnököt. Erre a kormányfő szintén egy mondatban válaszolt: a képviselők 70 százaléka igennel szavazott, tehát ők már megadták a választ.

A jobbikos Lukács László az ápolók fizetéseiről és túlhajszoltságáról kérdezte Orbánt. Neki már nem egy mondatban válaszolt a miniszterelnök - szerinte politikai puffogtatás, amit a Jobbik csinál. Felsorolta azt is, hogy az elmúlt években mennyi támogatást kapott az egészségügy - majd a jövőről annyit mondott, hogy "folytatni fogjuk a munkát".

Hány hibát tűr még el? - ezt kérdezte az LMP-s Szél Bernadett a miniszterelnöktől. Meddig kívánja még Fazekas Sándor kezét fogni, őt a hivatalában tartani - kérdezte. "Tisztelt képviselő asszony, annyit megértettem, hogy Fazekas Sándor kerüli önt, ön ezt sérelmezi, ez azonban nem ok arra, hogy őt leváltsam" - folytatta Orbán az egymondatos sorozatát. A viszontválasza után Orbán még rövidebb volt: "visszatérve az előző kérdésére, a válasza után még kevesebb esélyt látok, hogy le tudjak szervezni önnek egy találkozót a miniszter úrral".

A Jobbikból Z. Kárpát Dániel is az áfáról kérdezte Orbánt: mint mondta, a Fidesz 2009-ben még áfacsökkentést ígért, azóta azonban az EU legmagasabb áfája a miénk, így az szja-csökkentés csak kozmetikázás. A mi felfogásunk az, hogy ne a munkát, hanem a fogyasztást adóztassuk - mondta Orbán, mai második olyan válaszában, amit nem egy mondatban rendezett le. Mint mondta, a cél a munkanélküliség megszüntetése, ezért kell az szja-t csökkenteni.

Napirend előtt: költségvetés, mezőgazdaság

Az LMP-s Sallai R. Benedek indította a mai parlamenti napot: ő a legeltetésről és az állattartásról beszélt, valamint arról, hogy a legeltetésre szánt gyepterületek drámaian csökkennek. Nagy István államtitkár válaszában az aktuálpolitikai részletek helyett azt mondta, hogy a gazdák tisztában voltak azzal, hogy megváltoznak a bérleti iszonyok, de inkább arról beszélt, hogy a magyar nemzet olyan, mint egy nagy fa, ha levágják az ágait, akkor túlél mindent.

Az MSZP-ből Tóbiás József a 2016-os költségvetéssel nyitott napirend előtt: szerinte az a leszakadás büdzséje lesz, nem érdemes rohanni vele. Utána a KDNP-ből Hoffmann Rózsa beszámolt az Európai Tanács transzneműek diszkriminációja elleni munkájáról (a káros megkülönböztetés tilalma szerinte persze jó, de azt, hogy lehessen "semleges nem", már elítélte), majd Rogán Antal tért vissza a költségvetésre. Ő persze optimistább volt, mint az MSZP-sek, szerinte minden magyar, kiemelten minden családos jól jár jövőre. A neki válaszoló Orbán Gábor a söralátétnél is egyszerűbb adózási rendszert ígért. Utolsó napirend előtti felszólalóként a jobbikos Volner János arról beszélt: ők nem tőkeellenes párt - majd kiszámítható, a termelést támogató adórendszert kért.

Központban az oktatásügy

A mai délután a szokásos módon indult: két órán át interpellációk jöttek. Hiller István (MSZP) az oktatásügyről interpellált: mint mondta, nem a politika feladata eldönteni, hogy az egyetemek milyen szakokat indítanak. Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta, hogy az oktatás színvonala emelkedhet a mostani lépésekkel.

A Jobbikból Magyar Zoltán a nemzeti parkok földjeiről beszélt, közelebbről arról, hogy bár a törvény kétharmados részeit leszavazták, a feles részeket a héten újra megszavazhatják 170 civil szervezet tiltakozása ellenére. Bitay Márton Örs államtitkár szerint a törvény nem a természetvédelemről szól, hanem a földek egységes kezeléséről.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet arról interpellált: a mutyizók élnek meg a mostani támogatási rendszerben - hogyan biztosítanák, hogy az EU-s pénzek ne egy beteg gazdasági struktúrát ápoljanak? Lázár János azt ajánlotta a képviselőnek, hogy mélyüljön el az EU intézményrendszerének tanulmányozásában. Szerinte sértő lenne a 19 problémás pályázat alapján a többi 43 ezret minősíteni.

A jobbikos Sneider Tamás a tűzoltókról interpellált: szerinte érthetetlen, hogy beolvasztották őket a katasztrófavédelembe. Kontrát Károly szerint a tűzoltók életpályamodellje jókora illetményemelést jelent.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes az oktatásügyre tért vissza: szerinte képtelenség azt gondolni, hogy az állam minden tudást megadhat a következő negyven évre. Rétvári Bence kikérte magának a kritikát, és megígérte, hogy hamarosan frissülni fog a tananyag a Nemzeti Közoktatási Portálon. Később a jobbikos Dúró Dóra is a tankönyvek minőségéről interpellált, a válaszában Rétvári a tartalom helyett arról beszélt, hogy mennyivel olcsóbbak lettek a tankönyvek. 

Az interpellációk és az azonnali kérdések után a banki elszámolás során tapasztalt visszaélések elleni fellépéshez kellő törvénymódosításról tárgyalnak, itt már a bizottsági módosító javaslatot beszélték át - nagyrészt technikai jellegű módosításokról van szó. Utána következhetett az állami földvagyon kezelésével kapcsolatos törvény. Ez volt az a javaslat, amelynek két hete a kétharmados részeit nem fogadták el, ezért akkor a kormány azt kérte, hogy halasszák el a szavazást. Most a zárószavazás előtti módosító javaslatot vitatták meg.

A fideszes Vas Imre szerint csupán a koherenciazavar megszüntetése a mostani javaslat célja. Az LMP-s Schiffer András arról beszélt: az ellenzék egységesen elutasítja a javaslatot még így is. A nemzeti parki földeket a tervezet beteszi a Nemzeti Földalap felügyelete alá, ez azonban az ellenzék szerint a meglévő természetvédelmet csökkentené, így alkotmánysértő.

Ezután a magyar védőnők napjáról tárgyalnak - nagy vita nincs, a javaslat várhatóan ötpárti konszenzussal fog átmenni, így minden év június 13-a lesz a védőnők napja. A sporttörvény átírásával folytatták: ez a javaslat lehetővé teszi, hogy ha egy sportcélú ingatlan csak részben állami tulajdonú, oda kijelölhessenek vagyonkezelőt. Ezen kívül a 2017-es vizes világbajnoksággal kapcsolatos beruházások gyorsítását tenné lehetővé a javaslat, valamint a Honvéd vagyonkezelésébe adják a Tüzér utcai sporttelepet. A BVSC vagyonkezeléséből az eredeti javaslattal több, a vasút számára fontos területet kivettek volna, ám egy módosítóval ez mégsem kerülne be a végleges szövegbe.

Majd az atomhulladék kezelésének koncepciója került a képviselők elé. Magyarországon a kiégett üzemanyag kezelését illetően még nem született végleges döntés, ezért a kiégett üzemanyag átmeneti tárolása mellett folyamatban van egy mélységi geológiai tároló helyszínének kiválasztása - szögezi le a tervezet. A  hazai radioaktívhulladék- és  kiégett  üzemanyag-kezelési  programok  négy  helyszínhez kötődnek: Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló, Püspökszilágy-Kisnémediben; Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, Bátaapátiban; Kiégett  Kazetták  Átmeneti  Tárolója, Pakson; nagy aktivitású hulladék-elhelyezési program, Bodán.

A nap végén a Kiotói Jegyzőkönyvvel kapcsolatos szabályozás, energetikai törvények, utoljára pedig a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényjavaslat kerül a napirendre. A változtatás a világörökségi területekreis kiterjeszti a jogszabály hatályát, és néhány könnyítés is életbe lép.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.