BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A románok többsége visszaállítaná a sorkatonaságot

A románok több mint 58 százaléka támogatná és alig 31 százaléka ellenezné a kötelező katonai szolgálat visszaállítását - közölte ma az Agerpres hírügynökség egy friss felmérést ismertetve.

Az Inscop közvélemény-kutató cég adatai szerint a férfiak, az 50 év felettiek, a falusiak és az alacsonyabb jövedelműek körében az átlagosnál magasabb az általános hadkötelezettség bevezetésének támogatottsága, de a 34 évesnél fiatalabbak közül is csaknem minden második válaszadó támogatja a sorkatonasághoz való visszatérést.
   
A felmérésből kiderült, hogy a románok több mint háromnegyede bízik abban, hogy a NATO-tagság megfelelő védelmet nyújt a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyekkel szemben, és 13 százalékuk állította ennek ellenkezőjét.
   
A megkérdezettek 46 százaléka az Egyesült Államokat tartja Románia legfőbb támaszának az országot érő esetleges katonai fenyegetésekkel szemben. A megkérdezettek 17 százaléka Németországot, 5 százaléka Franciaországot, 3 százaléka Moldovát jelölte meg az ország legfőbb támaszaként.
   
Arra a kérdésre, hogy miképpen kellene Romániának egyes orosz vezetők fenyegető nyilatkozataira reagálnia, a válaszadók 57 százaléka azt felelte, hogy a NATO-partnerekkel és az uniós országokkal kell egyeztetnie, 23 százalékuk úgy vélte, hogy semmilyen módon nem kell reagálnia, míg 8 százalékuk mondta azt, hogy Romániának a szövetségesektől függetlenül, az oroszokéval azonos hangnemben kellene válaszolnia.
   
Romániában az ország 2007-es európai uniós csatlakozásakor szüntették be a sorkötelezettséget: az egykori 300 ezer fős sorkatonaság helyett ma az ország mintegy 80 ezres hivatásos hadsereggel rendelkezik.

 
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.