BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs sikeres női karrier támogató családi háttér nélkül

A sikeres női karrierhez elengedhetetlen a segítő családi háttér – hangzott el a Világgazdaság Nők az üzleti csúcson című konferenciájának panelbeszélgetésén, amelyen női cégvezetők járták körbe a női karrier buktatóit.

„Nálunk nőuralom van” – mondta Pavlova Olga, a Detki Keksz Édesipari Kft. ügyvezető igazgatója azzal kapcsolatban, hogy cégénél számos nőt találni főbb posztokon. „Egyre több nő kerül a cégek vezető posztjaira, és amilyen irányba megy most a világ, a számuk tovább fog növekedni” – véli az orosz származású cégvezető, aki férjét követte a Detki Keksz élén. Amikor felmerült, hogy ő kerülhet a cég élére, volt benne egy kis félsz, de végül élt a lehetőséggel. A magyar nyelv mellett így a cégvezetésbe is komolyan bele kellett tanulnia.

A Nexon ügyvezető igazgatója, Sass Katalin is kiemelte, hogy egy cég vezetése ugyanúgy egy szakma, amit meg kell tanulni, mint például a programozás vagy újságírás. Szerinte megfelelő családi háttér nélkül nagyon helyzetben vannak a női cégvezetők. „Szokták mondani, hogy minden sikeres férfi mögött ott van egy nő. Én ezt fordítva is igaznak tartom: minden sikeres nő mellett mindig kell, hogy legyen egy férfi is, aki támogatja párja karrierjét, és örül a sikereinek” – jegyezte meg.

Virág Judit, a Virág Judit Galéria tulajdonos vezetője szintén kiemelte a családi háttér fontosságát. Úgy véli: ahhoz, hogy több nő kerülhessen vezető pozícióba, az is kell, hogy az apák a nőkhöz hasonló mértékben vegyenek részt a gyereknevelésben, például úgy, hogy gyesre, gyedre mehessenek. Virág Judit elméletben nem ért egyet a női kvótával, azonban szerinte ennek Magyarországon nagyon is van létjogosultsága. Balassa Beatrix vezetői tanácsadó sem szereti a női kvóta intézményét, azonban ettől függetlenül szükségesnek tartja, támogatja annak alkalmazását. „A multi cégek valóban sokat tesznek azért, hogy minél több nő kerüljön vezető posztokra, azonban az is fontos, hogy ezt az elvárást ne csak egy kipipálandó feladatként kezeljék” – mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.