BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parlament: nem enged a kormány a balatoni vasárnapi zárva tartásból

B-hetet tartanak a Parlamentben, azaz ezúttal csak az azonnali kérdésekre és a napirend előtti felszólalásokra érdemes ma figyelnünk. Az MSZP tükröt adott Orbán Viktornak. A rövid ülésen a vasárnapi zárva tartásról és Paksról is kérdezték a kormányt.

A tűzoltóság napjáról való megemlékezéssel, majd a KDNP-s Simicskó István Magyar Sport Napját éltető napirend előttijével kezdődött a mai parlamenti ülés - vagyis az induláskor semmi megosztó témával nem foglalkoztak a képviselők. Az első vitás témát Szél Bernadett hozta fel - az LMP-s képviselő arról beszélt, hogy amíg ilyenek a fizetések és a munkakörülmények, addig a kormány jogtalanul mondja, hogy a keményen dolgozó kisembereket képviselnék. "A nagyot mondás az ellenzék kategóriája" - reagált erre Czomba Sándor államtitkár, aki szerint ha az ellenzéki kéréseket a minimálbér további növeléséről megvalósítanák, akkor tömegek kerülnének utcára.

Az MSZP-s Harangozó Tamás a trafikokról beszélt: a kormány és a Fidesz mossa kezeit a kaposvári gyilkosság után, majd azért, hogy elkerüljék a hibák beismerését, bedobták a halálbüntetés témáját - fogalmazott. Arra kérte Lázár Jánost, mint a trafiktörvény benyújtóját, hogy saját törvényjavaslattal vonja vissza a törvényt. A képviselő azt mondta: letesz Orbán Viktor asztalára egy tükröt, hogy "szembe tudjon nézni a démonaival". A neki válaszoló L. Simon László szerint újabb gyalázatos példáját láttuk a politikai demagógiának, mert mások gyászát semmibe véve a saját politikai céljaira alkalmaz egy tragédiát, ami méltatlan a demokráciához. Azt mondani is demagógia szerinte, hogy a kormány bezárta volna a trafikosokat. Vannak olyan helyek, ahova az utcáról belátást biztonsági okokból korlátozni kell - mondta, a bankokra hivatkozva (ahova persze be lehet látni az utcáról, legfeljebb a pénztárak vannak elzárva.)


A fideszes Petneházy Attila arról beszélt napirend előtt: a nyíregyházi Huszár-telepi iskola ügyében úgy döntött a Kúria, hogy nem történt szegregáció. A döntés után azonban a jogvédők a DK támogatásával az Európai Bizottsághoz fordulnak, ami a fideszes képviselő szerint árulkodás és kirekesztés. "Honnan veszik a bátorságot arra, hogy megmondják bárkinek is, hogyan nevelje a gyermekét" - kérdezte. Védjék meg a gyerekekek a jogvédőktől - kérte. Balog Zoltán miniszter is a jogvédőket, valamint a DK-t szidta válaszában - szerinte még a romák elleni sorozatgyilkosság is a Gyurcsány-kormány integrációs politikájának bukását mutatta.

A jobbikos Novák Előd azt mondta napirend előtt: a legszebb női hivatás az anyaság, ezért volna fontos a nőnap helyett az anyák napját ünnepelni. Például lehetne a Jobbik javaslatára egy évenkénti egyszeri juttatást adni az anyáknak - kérte. Rétvári Bence szerint ez hitelesebb lett volna, ha a Jobbik megszavazta volna az előző öt évben a Fidesz családtámogatási javaslatait.

Miután túljutottak a napirend előtti felszólalásokon, másfél órán keresztül kérdések, majd egy órán át az azonnali kérdések jöttek. A független Szelényi Zsuzsanna arról kérdezett: ha Lázár János 2010-ben a játékgépek ellen kelt még ki, most miért nincs baja a kaszinókkal. Miért nem írja elő a kormánytöbbség, hogy a kaszinók játékgépeit kössék össze a NAV-val - kérdezte. Tállai András államtitkár azt válaszolta neki: jó, hogy a képvuiselő támogatja az online pénztárgépek működését. A NAV-hoz azonban nem kell bekötni szerinte a kaszinókat, mert videófelügyelet van, és a személyi okmányait is leadja, aki belép.

Az MSZP-s Harangozó Gábor azt kérdezte: mikor teszik lehetővé, hogy a Balatonon és a turistalátványosságok környékén a boltok nyitva lehessenek vasárnap is. Tállai András azt felelte erre, hogy a kormány szabadnapot biztosítana a dolgozóknak és a magyar vállalkozásokat védené a multikkal szemben. De még ennél is tovább ment: még jóval a szezon előtt felolvasta a balatoni idegenforgalmi adatokat - ezek növekedést mutatnak, csak épp a vasárnapi zárva tartás hatásairól nem mutatnak semmit.

Az MSZP-ből Korózs Lajos az egészségügy nehéz helyzetéről tett fel azonnali kérdést. Rétvári Bence azt válaszolta neki: a szocialista kormányok örökségeként görgették a kórházak az adósságokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.