BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár: jön a központi dohányellátó

A bevándorlásról, a trafikokról és a Városligetről is szó esik Lázár János és Giró-Szász András mai sajtótájékoztatóján. A miniszter azt is megígérte: el fogja magyarázni, hogy ha korábban betiltották a hirdetések elhelyezését a villanyoszlopokon, akkor most miért engednék meg újra.

Ha csütörtök, akkor kormányinfó: arról ugyan nem tudott Giró-Szász András és Lázár János megegyezni, hogy hányadik alkalommal tartanak ilyen sajtótájékoztatót (tizenkettedszer), és kormányülés sem volt tegnap, így is lesz miről beszélni a következő órákban. A bevándorlásról, a felsőoktatásról, az állami vezetői juttatásokról, az Országos Roma Önkormányzatnál folyó nyomozásokról, a trafikellátókról és a Liget Budapestről, valamint a villanyoszlopon elhelyezhető hirdetésekről is szó esik ma.

Várhatóan 600 millió forintos koncessziós díj érkezhet be a dohányellátóktól - jelentette be a miniszter. Mint mondta, egy cégcsoportra bízta a kormány, hogy megvédje a trafikosokat, egy amerikai és egy magyar cég közös ajánlatát fogadták el. Az egyik nyertes pályázó az amerikai BAT, a másik a Tabán Trafik lesz.

Az Európai Bizottság úgy tekint Magyarországra, mint egy olyan helyre, amelyet súlyosan érint az Európába irányuló bevándorlási hullám - mondta a miniszter. Giró-Szász András közölte: a nyolcmillió kiküldött nemzeti konzultációs kérdőívből már ötszázezret küldtek vissza.

Lázár János arról beszélt: az uniós dokumentumok szerint Magyarországot méretéhez és gazdasági erejéhez képest nagyon leterhelik a bevándorlók. Azt szeretné a kormány megértetni az európai döntéshozókkal, hogy Magyarország ezt nem bírja el - mondta. Magyarország vigyáz a politikai menekültekre, baj az illegális határátlépőkkel van - ismételte el. Mint mondta, a bevándorlók többsége azért jön, "mert jobban szeretne élni, nekünk pedig nem kötelességünk, hogy ezeket az embereket eltartsuk". "Nem minősíteni szerettem volna mindazt, amit mondtam" - folytatta, amikor arról beszélt hosszan, hogy Svédországban a menekültek milyen sok nemi erőszakot követnek el.

A kormány a következő évek fontos feladatának tekinti, hogy a felsőoktatásból a PPP "iszonyú drága projektjeit kijjebb tessékeljék" - közölte Lázár. Az orvosi egyetemek képzéséről is tárgyalni fog a kormány: mint mondta, óriási lehetőségek vannak az orvosképzésben, egy nagyívű fejlesztés alapjait kell lerakni.

Napirendre kerül a parlamentben és a sajtóban is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sorsa: mint Lázár elmondta, azt javasolják, hogy államtudományi képzés is legyen ott, de ez nem jelenti azt, hogy jogi karokon ne lehetne ilyen oktatás. "Mi nem a jogászképzést szeretnénk kellemetlen helyzetbe hozni", hanem azt elérni, hogy az NKE-n lehessen államtudományi képzés - mondta.

Mederben kell tartani az állami vezetők juttatásait - közölte a miniszter. A helyettes államtitkárok elvesztik a kiemelt egészségügyi ellátásra jogosultságukat. Megszűnik a lakásfenntartási térítésre jogosultság is, ehelyett szolgálati lakást adnak. Eladják a kormányüdülőket is.

Ami az Országos Roma Önkormányzatnál folyó nyomozást illeti: ha kiderül, hogy az ORÖ vezetői loptak és csaltak, akkor vállalni kell a felelősséget, de ha a vizsgálat tisztázza őket, akkor a vádolóknak kell a felelősséget vállalniuk - fogalmazott Lázár.

Kormányhatározat született arról, hogy felújítják az állatkertet és egy új parkot is építenek, ez 25 milliárd forintba kerül. Összesen 170-200 milliárd forintot költenek a Városligetre és környékére.

Ami a villanyoszlopokon lévő hirdetéseket illeti: Lázár szerint 2010-ben meg akarták óvni az autósokat attól, hogy a villanyoszlopokon lévő hirdetések elvonják a figyelmüket. Ám a KSH adatai szerint nincs összefüggés a hirdetések és a balesetek közt, ezért a kormány visszavonja a korábbi döntését - mondta.

A Golgota védetté nyilvánításáról Lázár is azt mondta: nem a legsportszerűbb volt ez a lépés, de a nemzeti értékek védelme ezt kívánta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.