BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: módosíthatnak EU-szerződéseket, hogy a britek maradjanak

Az Európai Unió fontolóra veheti bizonyos EU-szerződések módosítását, ha ezzel sikerül elérni, hogy Nagy-Britannia az unió tagja maradjon - mondta a BBC-nek Angela Merkel.

A német kancellár a brit közszolgálati médiatársaság televíziójának nyilatkozva nem részletezte, hogy pontosan mely szerződési elemek módosításáról lehet szó, de kijelentette: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy sikerül "jó megoldást" találni a London által felvetett problémákra. Ha ehhez ténylegesen az EU-szerződések módosítása szükséges, "akkor ezen el kell gondolkodnunk" - fogalmazott Merkel a BBC-interjúban.

"Emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim (...) meg kell teremteni a szükséges előfeltételeket ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradhasson" - tette hozzá.

Merkel kijelentette: támogatni tudja David Cameron brit miniszterelnök egyes kéréseit, más pontokban "különböznek a nézetek". "Mindig találtunk azonban módot az eltérő sebességű (európai integrációra), például (a Londonnak biztosított) különböző kimaradási lehetőségekkel" - mondta a német kancellár, utalva arra, hogy Nagy-Britannia nem tagja például a belső határellenőrzést lebontó schengeni rendszernek és az euróövezetnek sem.

Merkel szerint a 28 tagú Európai Unióban a kompromisszumok elengedhetetlenek, de már eddig is sikerült "sok-sok nehéz kérdésre sok-sok megoldást lelnünk", és ennek a London által felvetett problémák esetében is így kell lennie.

Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában a konzervatív párti brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

London ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

Cameron ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.

A brit miniszterelnök nemrégiben, egy üzleti rendezvényen felszólalva alig burkolt utalást tett arra is, hogy ha Brüsszel ehhez nem járul hozzá, a brit kormány megvétózhatja a további EU-bővítéseket. Cameron kijelentette: az új tagállamok felvételéhez egyhangú határozat szükséges, és ez "tökéletes helyzetbe" hozza Nagy-Britanniát ahhoz, hogy az átmeneti korlátozások szabályozásának módosítását célzó szándékát a jövőbeni bővítési döntések esetében érvényesíteni tudja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.