BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már össze is ült a NATO az Iszlám Állam ügyében

A terrorizmus minden formája elfogadhatatlan - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség soron kívül, Ankara kezdeményezésére összehívott tanácskozásának kezdetén.

Törökország a múlt héten történt terrortámadások miatt kérte, hogy a NATO legfőbb döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács tartson egyeztetést a kialakult helyzetről.

A megbeszélést a szervezetet életre hívó washingtoni szerződés negyedik cikke értelmében a NATO bármelyik tagja kérheti, ha úgy véli, valamelyik szövetséges területi egységét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.
 
Múlt hétfőn 32-en haltak meg és több mint százan megsérültek a török-szíriai határ mentén fekvő Suruc városában végrehajtott merényletben. A NATO részvétét fejezi ki a török kormánynak és az áldozatok hozzátartozóinak.
   
Az Észak-atlanti Tanács a NATO-tagállamok nagyköveteinek szintjén ült össze ma délelőtt. Az ülésen a török kormány képviselője várhatóan arról is tájékoztatást ad, hogy országa milyen intézkedéseket hozott a merényleteket követően.
   
"A terrorizmus közvetlen veszélyt jelent a NATO-tagállamok biztonságára, a nemzetközi stabilitásra és jólétre. Ez a globális fenyegetés nem ismer sem határokat, sem nemzetiséget, sem vallást. Ezzel a kihívással a nemzetközi közösségnek közösen kell megbirkóznia" - húzza alá közleményében az Észak-atlanti Tanács.
   
A nyilatkozat azt is kimondja, hogy a terrorizmus minden formája és megnyilvánulása tűrhetetlen és megindokolhatatlan, valamint, hogy a szövetség biztonsága "oszthatatlan", és a NATO erőteljesen szolidáris Törökországgal.
   
A tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára kiemelte, hogy minden szövetséges tagállam részt vesz az Iszlám Állam (IÁ) ellen meghirdetett globális koalícióban, a szervezet pedig támogatja Afganisztánt, Irakot és Jordániát a terrorizmus elleni harcban.
   
A norvég politikus arra is kitért, hogy a NATO szervezetileg nem vesz részt a Szíria területén kialakítandó biztonsági övezet létrehozásában, az egy török-amerikai kétoldalú megállapodásban szerepel, de ő személy szerint üdvözli, hogy Ankara nagyobb erőfeszítést tesz az IÁ ellen.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.