BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarok fele nem engedné be a menedékkérő pirézeket

Nem nőtt, de továbbra is magas az idegenellenesek aránya – derül ki a Tárki kutatásának legújabb adataiból.

Idén júliusban a felnőtt lakosság 39 százaléka választotta a Tárki felmérése szerint az idegenellenesnek tekinthető állítást, vagyis azt, hogy az országba menedékkérő be ne tehesse a lábát. A megkérdezettek 5 százaléka tekinthető idegenbarátnak, akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni. A többség (a megkérdezettek 56 százaléka) mérlegelne a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdésében.

A 2015. júliusi idegenellenességi adat ismét a 2014. évi szinten áll, tehát magas, de nem nőtt tovább a nemzeti konzultáció, a plakátkampány és a Szerbia felől jövő migránsok médiában is nagy hangsúlyt kapott áradásának hatására. Ezzel szemben megnőtt a mérlegelők, és felére csökkent az idegenbarátok aránya.

A korábbi évekhez képest a mérlegelők körében alacsonyabb a potenciális menedékkérők befogadását elutasítók aránya, de az arabokat a mérlegelők háromnegyede (76 százalék) most is elutasítaná, és a nem létező pirézeket sem engedné be a mérlegelők fele (53 százalék).

Az idegenellenesség ott magasabb az átlagosnál (39 százalék), ahol és akik számára a menekülők jelenléte a legláthatóbb/terhesebb, illetve akik idegenekkel szembeni előítéletességük kifejezésére a menekültek alkalmasnak érzik. Így a dél-alföldi régióban élők (53 százalék), a Jobbikkal szimpatizálók (54 százalék), a rossz anyagi helyzetben lévők (43 százalék), akik hónapról hónapra élnek (43 százalék) vagy éppen csak kijönnek jövedelmeikből (40 százalék). Egyetlen olyan csoport van, ahol idegenbarátok százalékban mérhető szinten sincsenek: a dél-alföldiek.

Az idegenbarátok aránya az átlagosnál (5 százalék) ott magasabb, ahol kisebb az esélye a menekülőkkel való találkozásnak, illetve akik értékrendje feltehetően nyitottabb az idegenekkel kapcsolatban. Ilyen társadalmi csoport a nyugat-magyarországiak (18 százalék), a felsőfokú végzettségűek (13 százalék), azok, akik maguk is gondolkodnak migráción (a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalást tervezők aránya 12–12 százalék, a kivándorolni szándékozóké 17 százalék), a gond nélkül élők (15 százalék), valamint a hetente templomba járók (17 százalék).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.