BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Plakátok Szíriában, kamerák a kaszinókban, földprivatizáció - erről döntött a kormány

Másfél héttel a megszokott időpont előtt, már jövő csütörtök-pénteken összeül a parlament - jelentette be Lázár János. A miniszter szerint nem a menekültügy az EU legfontosabb kérdése, hanem a határvédelem. A kormány döntött a földprivatizációról is.

Augusztus 31-ére fog elkészülni az első határzár - mondta el Lázár János több, mint kétórásra nyúlt sajtótájékoztatóján. A miniszter hozzátette azt is: arra kérte Kövér Lászlót, hogy szeptember 1-jére hívjon össze parlamenti bizottsági ülést, a jövő hét csütörtök-péntekjére pedig plenáris ülést. Ezen tárgyalják meg a határzárral kapcsolatos törvénymódosításokat - a szigorúbb szabályok törvényeit hamarosan beadják.

Módosítják a Btk-t, valamint a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos törvényeket is - közölte Lázár. A miniszter szerint nem a menekültügy az EU legfontosabb kérdése, hanem a határvédelem.

A kerítés és a NATO-drót közé még egy harmadik, biztonsági létesítményt terveznek - jelentette be a miniszter. Erről végső döntés még nem született.

A kormány megbíz egy nemzetközi ügynökséget, hogy a tranzitországokban és a menekültek származási országában is folytasson tájékoztatást. Lázár korábban még azt mondta: csak a tranzitországokban lesz tájékoztató kampány, mivel Afganisztán vagy Szíria háborús övezeteiben nincs értelme plakátolni. Most ez a kijelentés már arra változott: a nemzetbiztonsági bizottság ajánlása alapján döntenek arról, melyik, sok menekültet adó országban legyen kampány. A kampány "több millió euróba" fog kerülni, amit a költségvetési tartalékokból finanszíroznak. A miniszter később kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szíriai és afganisztáni plakátolásba is belekezdhetnek.

Különleges intézkedéseket kell sorra keríteni a szerb határon - mondta a miniszter. Ezt azzal indokolta, hogy a szerb hatóságok tájékoztatása szerint a mostani napi menekültszám megduplázódhat. A honvédség bevetésének "lehetőségét nem zárja ki a kormány", sőt, meggyőződésük szerint szükség lesz a honvédségre, de ehhez előbb a parlament beleegyezésére van szükség. Azt még vizsgálják, hogy az alkotmányt is módosítani kell-e.

Arra a kérdésre, hogy a mostani túlzsúfolt börtönök mellett hova vinnék a menekülteket, Lázár azt válaszolta: meghallgatták a büntetés-végrehajtás vezetését, akik biztosítottak arról, hogy lesz elég hely. Arra a kérdésre, hogy hány menekült van most Magyarországon, annyit felelt: "minél többen jönnek, annál többen vannak".

Indulhat a földprivatizáció

A magyar kormány megtárgyalta a Magosz és az agrárkamara javaslatát - közölte Lázár János. "A föld azé legyen, aki megműveli", ezért a kormány felkérte a Nemzeti Földalapot és Fazekas Sándort, hogy készítsen tervet az állami tulajdonú földterületek kezelésére és egy részének értékesítésére. Természetvédelmi és erdőterületet nem lehet értékesíteni, szántót, legelőt, gyümölcsöst viszont igen. Így 300-380 ezer hektárnyi ma állami tulajdonban lévő földterületet értékesíthetnek. Csak olyan magyar állampolgár veheti ezeket meg, aki életvitelszerűen helyben lakik, és életvitelszerűen földműves.

A három hektár alatti területeket nyilvános hirdetéseken keresztül, a nagyobbakat nyilvános árverésen értékesíthetik. A nyilvános árverésen a helyi piaci értéknél tíz százalékkal magasabb lehet a minimális kikiáltási ár, kedvezmények értékesítés nem lehet - mondta a miniszter. Lefelé ettől nem lehet elmozdulni. Az értékesítéshez az MFB húszéves lejáratú, kedvezményes kamatozású hitelt biztosít. Az értékesítés után húsz évig nem lehet elidegeníteni a földet, az állam viszont visszavásárolhatja ugyanennyi időn belül. Aki most állami földterületet bérel, annak két lehetősége van: vagy a következő tulajdonostól bérli tovább, vagy megvásárolja. Aki már legalább három éve bérlő, annak elővásárlási joga lesz, de csak akkor, ha rá is érvényesek a vásárláshoz szabott feltételek.

Az uniós pályázatok sorsát vizsgálják

A 2014-2020-as EU-pályázatokat legkésőbb 2017 első felében ki kell írni - ismételte meg a miniszter a korábbi bejelentést. Még egyszer nem fordulhat elő az, hogy a fejlesztési ciklus utolsó heteiben is a pályázatok kiírásával bíbelődjenek - fogalmazott Lázár. Mintegy hetven vidékfejlesztési pályázatot írnak ki a következő hetekben.

Október elején "nagy tanácskozást" szerveznek az EU-pénzek felhasználásáról, elsősorban a transzparenciáról "a nagy zsírosbödön" körül - jelentette be Lázár.

Olcsóbb lesz a víz, ha rossz

Rosszabb mennyiségű vízért kevesebb jár, még akkor is, ha fogyaszthatónak ítélték - közölte a miniszter. Arról szeretne szabályt hozni, hogy ha a víz minősége rosszabb, akkor ne számlázhasson ki a vízmű érte annyit. Mint mondta, a mostani szabályzatban van ezt akadályozó kiskapu.

Nem érint a tőzsdepánik?

Ami a tőzsdepánikot illeti, Lázár annyit mondott: mostanra világosan látszik, hogy a forint menedékdeviza, ezért a legkevésbé sérülékenyek közé tartozik. A Széll Kálmán terv meghozta a gyümölcseit, ezt élvezhetjük most - fogalmazott.

Szeptember közepéig dőlhetnek el a személyi kérdések

A kormányon belül személyi változásokról a miniszter azt közölte: szeptember 16-17-én tart a Fidesz frakcióülést, addigra lezárnák ezeket a kérdéseket. Zombor Gábor lemondásának ehhez nincs köze, azt családi okokkal indokolta. (Az egészségügyért felelős államtitkár a Népszabadságnak még a sajtótájékoztató alatt azt nyilatkozta: szívbetegsége miatt mondott le.)

A Figyelő ma arról írt, hogy a NAV minisztérium lehet. Lázár azt ezt firtató kérdésre azt válaszolta: semmi nem dőlt el, Orbán Viktor szeptember 20-ra várja Varga Mihály javaslatát.

Kamerák a kaszinókban

A miniszter kitért egy kérdésre válaszolva a kaszinók pénzmozgásainak követésére is. Mint mondta, nem az online kasszákhoz hasonló rendszert képzelnek el, hanem kamerákat használnának. Minden kaszinó be van kamerázva, a kormány koncepciója alapján pedig ezeket használnák fel arra, hogy kövessék a pénzmozgásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.