BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Le Monde: Juncker ugyanazt fogja csinálni Orbánnal, amit Ciprasszal

A menekültválsággal összefüggésben foglalkozott Magyarországgal kedden a francia Le Monde és a Le Figaro is.

A Le Monde szerint a migránsválság az elmúlt napokban keményen próbára tette az Európai Néppártot, amelyben óriási a távolság Angela Merkel német kancellár és a "keményvonalas" Orbán Viktor miniszterelnök között.

Francoise Grossetete, az Európai Néppárt alelnöke azt monda a lapnak, hogy "Orbán marginalizálódik", Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője azonban továbbra is támogatja őt.

"Orbán Viktor nem Európa fekete báránya. Azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a dublini és schengeni szabályokat, hogy meg tudja védeni a szerbiai külső határát, és hogy a menekültek regisztrálják magukat. Ez legitim" - mondta a politikus a lapnak.

A tudósító, Cécile Ducourtieux szerint az Európai Bizottság is tojásokon lépked, amikor Budapestről van szó.

"Juncker azt fogja csinálni Orbánnal, amit Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel csinált, hogy elkerülje a Grexitet. Annyi időt fog rászánni, amennyit kell, olyan gyakran fog vele beszélni, amennyire szükséges, hogy (Orbán) vegye ki a részét a válságból" - mondta a lapnak egy brüsszeli diplomáciai forrás, az Európai Bizottság szerint ugyanis "Magyarországnak muszáj elfogadnia a szolidaritási intézkedéseket, különben az egész építmény összedől".

A Le Figaróban Migránsválság: elég volt Magyarország rágalmazásából címmel Károlyi György párizsi magyar nagykövet "a Magyarországgal szemben elszabadult hihetetlen médiakampánnyal szemben" közölt írást.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország "nem zárta le a határait a migránsok előtt, hanem az európai konvencióknak megfelelően biztosította", miután szerbiai határa egyben az Európai Unió és a schengeni övezet határa is. A migránsok ellenőrzött és civilizált regisztrálása céljából pedig új határátlépőket is létrehozott. A nagykövet szerint azok a "rendetlenségek", amelyekről a világsajtó beszámolt a migránsok ellátását illetően, annak tudhatók be, hogy két héttel ezelőtt a korábbiaknál nehezebben kezelhetővé vált a helyzet, amikor a menekültek tudatták, hogy Németországba akarnak menni, és nem hajlandók magukat alávetni a magyar szabályoknak.

Németországban a Spiegel Online kritikát közölt az ARD  hétfő esti politikai vitaműsoráról, amelyen részt vett Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A Söder horrorforgatókönyvei, Käßmann álszenteskedése című írásában Arno Frank Prőhle Gergely szerepléséről egyebek között kiemelte, hogy a helyettes államtitkár mutatta be a műsorban a "legjobb védekezést", amikor azt mondta, hogy a határait 1989-ben megnyitó Magyarország ugyanaz az ország, amely most az unió külső határát védi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.