BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán új posztot ad Szijjártónak?

Korántsem ért véget a kormányátalakítás, sőt, még csak most formálódik az új minisztériumi struktúra - értesült a Népszava. Kormányközeli források arról számoltak be, hogy a fejlesztési tárcát földarabolják, s „szétosztják” a külgazdasági minisztérium és a Miniszterelnökség között.

Minisztercserék, valamint több tárca átalakítása is várható még a következő hetekben - értesült a Népszava több kormányközeli forrásból. Informátoraik szerint Orbán Viktor október 15-én - vélhetően a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által tartott kormányinfó útján - jelenti majd be: úgy változtatna a minisztériumi struktúrán, hogy annak egyetlen tárcavezetői "áldozata" lehetne, hiszen az átalakítással lényegében minden érintett szereplő feljebb lép.

A részletek még kérdésesek, ám a lap forrásai szerint az ma már szinte eldöntött tény, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter apparátusa bekebelezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nagy részét, egyúttal ugyanakkor a legújabb kormányfői elképzelések nyomán újból önállósulhatna a diplomácia is. Minderre az eddig már többször felmerült híresztelésekkel szemben nem a Szijjártó diplomáciai teljesítményével való elégedetlensége miatt kerülhet sor, hanem állítólag épp a külgazdasági miniszter kérésére.

A Népszava forrásai szerint ugyanis Szijjártó - noha élvezi a nemzetközi politikai csatározásokat - aggodalmakat fogalmazott meg az utóbbi hónapokban megsokasodott ütközetekben való részvétele nyomán kockáztatott "kiváló külgazdasági kapcsolatok", valamint az elmúlt egy évben elért eredmények veszélybe kerülése miatt. Szijjártó állítólag a külföldi partnerekkel tervezett megállapodásokban is "gördülékenyebbnek gondolná", ha a fejlesztési tárca bizonyos jog- és hatáskörei, valamint jelentős infrastrukturális háttere az ő felügyelete alá kerülne.

A jelenlegi fejlesztési miniszter kezét sem engedné el ugyanakkor a miniszterelnök - állítják a források, melyek egybehangzón számoltak be arról is: Orbán a jövőben komoly szerepet szán Seszták Miklósnak. A csöndes, ám offshore és egyéb típusú visszaélések gyanújába keveredett tárcavezető ugyanakkor várhatóan már "nem bársonyszékből" irányíthatja majd az eseményeket.

A struktúraváltás egyébként a ma még Lázár János kezében, pontosabban a Miniszterelnökségen összpontosuló uniós pénzosztási mechanizmust is érintheti - ebben a tekintetben pedig vélhetően a kancellária új miniszterhelyettesének, a ma még a fejlesztéspolitikai kommunikációért helyettes államtitkári rangban felelő Csepreghy Nándornak is lesz egy-két szava. A struktúraváltás ugyanakkor az Európai Unióval zajló, komoly vita végére is pontot tehetne, hiszen így ismét külön lehetne választani az uniós források elosztásáért, s a rendszer felügyeletéért felelős szerveket - a cikk teljes egészében a Népszava oldalán olvasható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.