BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Készül a közös fellépés a klímacsúcson

Az iparosodás kezdetéhez képest 2 Celsius-fok alatt kell tartani az átlagfelmelegedést, és 2020-tól évi 100 milliárd dollárnyi segítséget kell adni a fejlődő országoknak - ezt a célt tűzték ki maguk elé a párizsi klímacsúcs résztvevői.

A világ 195 országának vezetői egy emberként foglaltak állást a földi átlaghőmérséklet növekedésének lassítása, azon keresztül a bolygó lakható területeinek, végső soron pedig az emberiség életfeltételeinek megóvása mellett a Párizs mellett kezdődött globális klímaértekezleten. Valódi állásfoglalásuk persze majd lesz, amikor aláírják, hogy országuk milyen tényleges lépésekre kötelezi magát a közös célokért. Erre legkésőbb december 11-én, a rendezvény utolsó napján kerülhet sor. A két fő elhatározás a terv szerint az lesz, hogy az iparosodás kezdetéhez képest 2 Celsius-fok alatt kell tartani az átlagfelmelegedést, és 2020-tól évi 100 milliárd dollárnyi segítséget kell adni a fejlődő országoknak. A határidő abból adódik, hogy a párizsi megállapodás fogja felváltani a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt.

Az ENSZ 21. klímarendezvénye Le Bourget-ben zajlik. Figyelemre méltó, hogy a politikusok milyen szempontokat emeltek ki nyitóelőadásukban a célhoz vezető útként. François Hollande francia államfő például a legnagyobb kihívásnak azt tartja, hogy „a versenyalapú globalizációról áttérjünk az együttműködésen alapuló globalizációra”. Szerinte (és mások szerint is) a párizsi megállapodás tétje a föld jövője. Barack Obama amerikai elnök felelősségteljes döntésre szólította fel a világ vezetőit. Mint mondta, az USA nemcsak felismerte a problémát, de hajlandó tenni is az ügyben. Angela Merkel német kancellár egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a készülő megállapodásnak kötelező érvényűnek kell lennie. Áder János, Magyarország elnöke a döntéshozók erkölcsi felelősségére mutatott rá.

A rendezvényen részt vesznek a legnagyobb informatikai vállalatok vezetői is. A The Breakthrough Energy Coalition nevű alapot 29 techmilliárdos hozta létre azzal a céllal, hogy felpörgessék a környezetbarát energiatermelés fejlesztését. Szerintük – írja a Faktor.hu – a világnak szüksége van olyan új energiaforrásokra, amelyek nem termelnek szén-dioxidot, mégis sokan hozzáférnek. A Microsoft-vezér Bill Gates és a Facebook-alapító Mark Zuckerberg mellett az Amazon, a Virgin és az Alibaba vezetői is tagjai a társulásnak.

A nyitónapra az aktuálpolitikai események is beszivárogtak. A tavalyi klímacsúcs elnöke például a klímaváltozást a terrorizmussal összehasonlítható fenyegetésnek nevezte. Vlagyimir Putyin orosz elnök – aki elmondta, hogy Oroszország teljesítette a kiotói egyezményben vállalt kötelezettségeit – nem volt hajlandó találkozni a megbeszélést kezdeményező török kollégájával. (Az előzmény a múlt heti orosz–török katonai incidens volt.)

Párizs utcáin tiltakozások voltak a klímacsúcs miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.