BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szélprojekteknek segíthet a klímadöntés

Lendületet adhat az európai szélenergia beruházásoknak és exportnak egy ambiciózus párizsi klímadöntés és a megfelelő nemzeti intézkedések az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) vezérigazgatója szerint.
Hatalmas beruházási és kiviteli lehetőségek kínálnak az európai szélenergia iparnak a földrészen és azon kívüli országok szélenergia-hasznosítási tervei. Hetven ország, köztük Kína, India, Marokkó, Brazília és Törökország is erőteljes fejlesztéseket irányzott elő ezen a területen a klímaváltozás lassítása érdekében, 2020-tól. Giles Dickson, az EWEA vezérigazgatója közleményében hangsúlyozta, hogy az Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában született elhatározásokat a technológia európai fejlesztői beruházási kézikönyvnek is tekinthetik.

Jelenleg nem eléggé kihasznált az EU szél- és megújuló energiához kapcsolódó lehetőségei. „Az EU a világ első számú szélenergia berendezés gyártójává válhat” – jelentette ki. A világ legnagyobb szélturbina-előállítóiból három máris európai, az ő létesítményeikkel elégíthető ki a földrész áramigényének a 10 százaléka. A megújuló alapú energia-beruházások évente 130 milliárd eurónyi bevételt hoznak az európai gazdaságnak, ebből 35 milliárd dollár származik exportból.

Ám hiába a gazdasági előnyök, ha éppen ez a földrész 2020 utáni szélenergia tevei nem elég ambiciózusak. Így az is kérdéses, hogy mi valósítható meg a helyi gyártók nagy exportterveiből. Míg ugyanis az Európán kívüli országok többsége komoly hosszú távú zöldenergia tervvel érkezett a párizsi klímacsúcsra, az Egyesült Királyság, Lengyelország, Spanyolország és mások csak most körvonalazzák a 2020 utáni elképzeléseiket.

A vezérigazgató szerint Európának kellene a klímaváltozás elleni harc és a megújuló alapú energiatermelés fáklyavivőjévé válnia. A földrész szélenergia ipara 262 ezer főt foglalkoztat. Ahhoz, hogy e szám jelentősen nőjön a következő 15 évben, a politikai vezetők segítsége is szükséges, például új zöldenergia törvények megfogalmazása formájában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.