BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adták-vették a meccseket a teniszezők - mélyül a fogadási botrány

Tíz profi teniszezőből kilencnek nem térülnek meg a sporttal kapcsolatos költségei a pénzdíjakból és a szponzorokból. Csak idő kérdése volt, hogy fogadási botrány robbanjon ki?

Nem csak az Australian Open miatt figyel a teniszre a sportvilág: egyre nagyobb csalássorozat lepleződhet le. A BBC-nek most egy dél-amerikai, már visszavonult teniszező nyilatkozott arról: a középmezőny adta-vette a meccseket, és nem egy világklasszis teniszező is belekeveredett a botrányba.

A neve elhallgatását kérő egykori teniszező arról beszélt: nyílt titok a sportágon belül, hogy komoly fogadási csalások zajlanak. Szerinte három nagy csoport szervezi ezeket a csalásokat, akik nagyjából 50-60 különböző számláról tesznek fel kisebb téteket a meccsekre. A sportolók készpénzben kapják meg tőlük a részesedésüket.

Elmesélte a BBC-nek azt is, hogy néhány éve, amikor megpróbálták őt is bevonni, egy játékos elmondta neki pontosan, hogy a következő két tornán milyen eredmények fognak születni. Nem csak azt, hogy ki fog nyerni, hanem azt is, hogy pontosan hogyan fog alakulni a verseny.

Az okokról azt mondta: egy olyan teniszező, aki nem világklasszis, de ott van a közepesen nagy versenyeken, és a világranglista négyszázadik helye körül áll, nem tud megélni a sportból. A Nemzetközi Tenisz Szövetség 2013-as felmérése azt mutatta ki: a világ közel 14 ezer profi teniszezőjének 45 százaléka nem jut el odáig, hogy pénzdíjas versenyből legyen bevétele, és az összes profi alig 10 százaléka tudja egyáltalán pénzdíjakból és a szponzoroktól megszerezni azt az összeget, amit felszerelésekre és a versenyekre utazásra el kell költenie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.