BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozódik a sztrájkhullám Görögországban

Erősödő sztrájkhullámmal tiltakoznak a görög szakszervezetek és szakmai szövetségek a tervezett nyugdíjreform ellen, az ország kikötőiben szerdán kétnapos munkabeszüntetés kezdődött és bezártak a helyi termelői piacok is.

A gazdák, akik a mezőgazdasági adókedvezmények tervezett csökkentése miatt is elégedetlenek, szerdán folytatták az útlezárásokat. Jelképes gesztusként Athén egyik munkásnegyedében ugyanakkor 50 tonnányi élelmiszert - burgonyát, fejes salátát és gyümölcsöt osztottak szét. A kompok közlekedését két napra felfüggesztették.

A jegyzők háromnapos sztrájkba léptek, csatlakozva a jogászokhoz, mérnökökhöz, orvosokhoz és más egyéni vállalkozókhoz, akik az elmúlt napokban utcára vonultak.

A nyugdíjreform elleni, több hete tartó tiltakozás a tervek szerint február 4-én éri majd el a csúcspontját. Erre a napra ugyanis az ország két legnagyobb, 2,5 millió dolgozót tömörítő szakszervezete általános sztrájkot hirdetett.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden védelmébe vette a nyugdíjreformot, rámutatva, hogy az országnak nincs más választása, mint végrehajtani azt, mert a jelenlegi rendszer krónikus hiányt teremtett és összeomlana, ha nem változtatnának rajta.

Az új nyugdíjreform keretében a nyugdíjjárulék sok görög munkavállaló esetében elérné a jövedelem 20 százalékát. Az ország nyugdíjpénztárait egybeolvasztanák, a GDP 1 százalékával egyenértékű éves megszorítás mellett. A tervet Görögországnak mindenképpen végre kell hajtania annak érdekében, hogy le tudják zárni a hitelezők által tavaly augusztusban biztosított legújabb, mintegy 86 milliárd dolláros mentőcsomag felhasználásának első felülvizsgálatát.

E nélkül nem kezdődhetnének tárgyalások az esetleges adósságcsökkentésről, amit Ciprasz miniszterelnök kulcsfontosságú eredménynek tartana.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.