BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétszer több házimunkát végeznek a nők

Duplaannyi munkát végeznek a háztartásban a magyar nők, mint a férfiak. Az OECD adatai szerint egy átlagos magyar nő naponta 4,5 órán át foglalkozik a gyerekekkel, takarít, főz és vásárol, egy férfi pedig csak 2,1 órán keresztül.

Ezzel az aránytalansággal a vizsgált országok legrosszabb harmadába tartozunk, Európában pedig a negyedik legnagyobb különbség a magyar. A leginkább szélsőséges állapotot Indiában mérte az OECD, ahol egy férfi naponta 0,9, egy nő pedig 5,9 órát tölt el háztartási munkával. A világ nagy gazdaságai közt Dél-Koreában Japánban ötszörös a különbség, Olaszországban több, mint háromszoros. Az adatokból az is kiderül, hogy egyetlen ország sincsen, ahol a nőknek kéne kevesebbet foglalkozniuk a háztartási munkákkal. A legközelebb a norvégok állnak az egyenlőséghez: ott a nők átlagosan félórával többet foglalkoznak naponta a háztartással.

A magyar nők háztartásban mért munkaideje pontosan ugyanannyi, mint a németeké vagy az osztrákoké, csakhogy ott a férfiak is jobban kiveszik a részüket a családi munkamegosztásból. A magyar férfiak a lustaságban szinte mindenki máson túltesznek: Európa-szerte csak az olaszok és a portugálok foglalkoznak náluk kevesebbet a háztartással.

A különbségek már gyerekkorban kialakulnak: a University of Michigan felmérése szerint a tizenéves amerikai lányok naponta két órával több házimunkát végeznek fiú kortársaiknál, sőt, a fiúknak hatodával több az esélyük arra, hogy ezért még pénzt is kapjanak. Persze nem csak a lustaságról szól a férfiak élete sem, ők jóval több időt töltenek el fizetett munkával - igaz, a tévézésre, sportolásra és a társasági életre is több idejük jut.

E különbség csökkentéséről is írt idei célkitűzései közt Bill és Melinda Gates. A Microsoft-alapító és felesége a technológiával is támogatnák a nőket, különösen a fejlődő országokban: mint írták, ha a nők időt spórolhatnak a mobilokkal és az internettel a házimunkában, akkor több lehetőségük marad fizető munkát végezni. Melinda Gates arról is beszélt egy interjújában: az egész gazdaság nagyot nyerne azzal, ha több lehetőségük volna a nőknek nem csak azzal foglalkozni, amivel muszáj.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.