BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőttek a keresetek

2016. januárban a bruttó átlagkeresetek 5,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, valamint továbbra is a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék volt hatással. A nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenése következtében – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,4 százalék volt.

2016. januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 249 400 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek az információ és kommunikáció gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (503 000 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (150 600 forint) - írja a KSH.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 123 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9300, illetve 9200 forint.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 165 800 forint volt. 2016-ban a családi kedvezmény igénybevételének szabályai – elsősorban a kétgyermekes családok esetében – jelentősen módosultak, ami befolyásolta a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 173 000 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 259 500 forint, a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 3,9 százalék volt. 2016. januárban az előző év azonos időszakához képest: A bruttó kereset 5,8 százalékkal nőtt, miközben a nettó kereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 7,4 százalékkal magasabb lett.

A fogyasztói árak 0,9 százalékos növekedése mellett a reálkereset 6,4%-kal emelkedett. A rendszeres bruttó (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek 0,4 százalékponttal kisebb ütemben nőttek, mint a bruttó átlagkeresetek. A munkajövedelem 5,7 százalékkal magasabb volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.