BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tűzoltóknak sem tetszik, ahogy átépítették a villamosmegállókat Budán

Balesetbeszélyes átépítésre panaszkodnak a tűzoltók ott, ahol már rendőr- és tűzoltóautó is fennakadt a síneken.

Csapdát állított a BKK a tűzoltóknak - írja a Lánglovagok.hu. Szerintük Albertfalva kitérőnél nagyon észnél kell lenniük a vonuló tűzoltóknak, "ha már a közlekedési szakembereknek nem sikerült".

Véleményük szerint a megkülönböztető jelzéssel haladó járművek részére rendkívül megtévesztő, balesetveszélyes módon épült át Budapesten a XI. kerületben az Albertfalva kitérő. Ha Fehérvári úton az Andor utca felől a Kondorosi út irányába egy szirénázó tűzoltóautó a bazaltbetonos villamospályán halad, akkor az Albertfalva kitérő megállója után jobban teszi, ha nem halad tovább a nyomvonalon, mert 30 méterrel később, a bal kanyar után a zúzottköveken találja magát - írták.

Az Albertfalva kitérőnél az átépítést megelőzően is véget ért a villamospályán az útburkolat, de ott egyértelműen, a Temesvár utca kereszteződésétől kezdődött a zúzottköves pálya. Még így is volt baleset, 2008-ban tűzoltóautó, 2014-ben rendőrautó akadt fenn a síneken.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság úgy kommentálta a kritikát: ez nem az ő nyilatkozattételre feljogosított képviselőjük hivatalos álláspontja, hanem a Lánglovagok Egyesület elnökének véleménye.

„Budapest XI. kerületében, a Fehérvári út Albertfalva kitérőnél lévő útszakasza nem okoz problémát az arra haladó, megkülönböztető jelzést használó tűzoltó gépjárművek számára. Az említett ötven méteres villamos pályaszakasz korábban sem volt lefedve beton elemekkel, a párhuzamosan vezetett úttest biztosítja a tűzoltó gépjárművek zavartalan haladását. A tűzoltó gépjárművezetők úgynevezett vezetési gyakorlat keretében rendszeresen bejárják az adott kerület útszakaszait, továbbá a vonulás során, az úttest esetlegesen szükséges elhagyásakor fokozott figyelemmel használják az alternatív útvonalat, így például a villamos sínpályát” - közölték.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság úgy kommentálta a kritikát: ez nem az ő nyilatkozattételre feljogosított képviselőjük hivatalos álláspontja, hanem a Lánglovagok Egyesület elnökének véleménye.

„Budapest XI. kerületében, a Fehérvári út Albertfalva kitérőnél lévő útszakasza nem okoz problémát az arra haladó, megkülönböztető jelzést használó tűzoltó gépjárművek számára. Az említett ötven méteres villamos pályaszakasz korábban sem volt lefedve beton elemekkel, a párhuzamosan vezetett úttest biztosítja a tűzoltó gépjárművek zavartalan haladását. A tűzoltó gépjárművezetők úgynevezett vezetési gyakorlat keretében rendszeresen bejárják az adott kerület útszakaszait, továbbá a vonulás során, az úttest esetlegesen szükséges elhagyásakor fokozott figyelemmel használják az alternatív útvonalat, így például a villamos sínpályát. ”

A Budapesti Közlekedési Központ azt jelezte: a villamospálya ezen szakasza alapvetően zúzottkő ágyazatos, kivéve a közúti átjárók, váltók térségét. A burkolt és burkolatlan szakaszok aránya nem változott az eddigiekhez képest. Biztonsággal a burkolt szakaszokon található bazaltbeton- vagy aszfaltburkolat járható a megkülönböztetett jelzéssel haladó járművek számára is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.