BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar tárgyalók miatt nem került EU-s feketelistára a parlagfű

Sikeresen megakadályoztuk, hogy a parlagfű ellen is jöhessen a közös EU-s fellépés - büszkélkedtek, majd a nyilatkozatnak ez a része eltűnt a hivatalos honlapról.

Közös, uniós feketelistára kerülhetett volna a parlagfű, viszont "sikeresen megakadályoztuk" egy rejtélyesen eltüntetett nyilatkozat szerint - írta a hvg.hu. A Földművelésügyi Minisztérium szerint szakmai okokból nem került fel a listára, de a portálnak szakértők szerint inkább túl sok munkával járt volna, ha szigorú EU-s szabályok vonatkoznának az allergén gyomnövényre.

Az Európai Unió ezzel foglalkozó albizottságában Magyarország is leszavazta, hogy a parlagfű felkerüljön az ártalmas, visszaszorítandó fajok feketelistájára.

A „magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján” még januárban megjelent nyilatkozatban még dicsekedtek ezzel. A szöveget senki nem írta alá, de így került ki a minisztériumhoz tartozó termeszetvedelem.hu-ra: „minden jelentősebb hazai konfliktust jelentő növényfaj jelölését sikeresen megakadályoztuk”, „a szintén széles körben elterjedt és hazai szinten megfelelően szabályozott kezelésű parlagfű a vita során kihullott”.

A nyilatkozatnak mára ez a kényes része eltűnt a hivatalos honlapról, a jelenleg elérhető szövegben a „sikeresen megakadályoztuk” rész már nem szerepel. Csakhogy az eredetinek egy nyomtatási verzióját nem sikerült törölniük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.