BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

G20: Tovább küzdenek az adóelkerülés ellen

Az olajárakon látszott meg leginkább, hogy G20-csúcs volt Kínában, annak oldalvizén ugyanis fontos megállapodás született. Saját problémáinak megoldására használta ki a találkozót a brit kormányfő is.

A mellékprogramok tették érdekessé a G20 idei kinai csúcstalálkozóját: a kezdés előtt Kína és az USA egyszerre jelentették be a párizsi klimaegyezmény ratifikálását, a zárónapon pedig Oroszország és Szaúd-Arábia közölte, hogy együtt fognak működni az olajpiac stabilizálásában. Alekszander Novak orosz, illetve Kalid Al-Falih szaúdi energiaügyi miniszter konkrétan azt jelentette be, hogy felállítanak egy munkacsoportot az olajpiaci fejlemények monitorozására, illetve a stabilitást szolgáló intézkedések meghozatalára. Al-Falih és Novak ősszel kétszer is tárgyal majd az olajországok különféle találkozóin a megállapodás részleteiről.

Novak a Reuters szerint kijelentette, hogy a két ország a stratégiai energiapartnerség felé halad, Al-Falih viszont azt emelte ki, hogy a kitermelés befagyasztása "előnyös lehetőség, de jelenleg nincs rá szükség", amivel alaposan lelohasztotta a piaci kedélyeket. A csúcs előtt ugyanis felmerült – elsősorban, mint megírtuk, Vlagyimir Putyin orosz államfő Bloomberg-interjúja alapján –, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország, illetve más OPEC-en kívüli termelők megállapodnak a kitermelés befagyasztásáról, és erre a G20-értekezlet teremtett volna lehetőséget. (A túlkínálatot visszafogó tervről idén áprilisban már majdnem megegyezés született, végül azért fulladt kudarcba, mert a nemzetközi piacra éppen visszatérő Irán nem ment bele. Az OPEC harmadik legnagyobb kitermelőjének számító ország álláspontja az, hogy csak akkor vesz részt az egyeztetésekben, ha a többi tagország elismeri, előbb jogában áll visszaszerezni piaci részesedését.)

A befagyasztás újbóli szóba kerülésének hírére pénteken nagyjából 3 százalékkal emelkedtek az olajárak, tegnap délutánig azonban – miután kiderült, hogy nem a befagyasztás a fő irány – már csak további 1-1,2 százalékkal erősödtek (ez azonban csalóka is lehet, hiszen tegnap a Labor Day miatt csak rövidített kereskedés volt az USA-ban).

A brit kormányfő, Theresa May is országa ügyeinek előremozdítására, a Brexit utáni kapcsolatok tisztázására használta ki a húszak találkozóját – derül ki a BBC tudósításából. Az Egyesült Királyság globális vezető akar lenni a szabadkereskedelemben – jelentette ki May hangcsoui sajtóértekezletén, hozzátéve, hogy több ország is jelezte már egyeztetési szándékát a kereskedelmi korlátok felszámolásáról, köztük India és Mexikó. Az ausztrál kereskedelmi miniszter pedig már jövő héten az Egyesült Királyságba látogat, "előkészítő tárgyalások" céljából. (Az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull vasárnap azt mondta, előzetes megállapodásra készülnek, hogy amint az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, máris meglegyen egy nagyon nyitott piac a két ország között.)

Maga a G20 kevés konkrétumot tudott a záróközleménybe foglalni, ezek közé tartozik, hogy a csúcs résztvevői elismerték: csak a monetáris politikával nem lehet elérni a kiegyensúlyozott növekedést, ezért készek bevetni minden fiskális és strukturális eszközt is. Emellett megállapodtak abban, hogy az OECD égisze alatt létrehoznak egy fórumot az acélipari túlkapacitások kezeléséről (ez a világpiacot elárasztó Kínának szól), és ugyancsak az OECD azonosítja – nem először – a nem együttműködő adóparadicsomokat. Hszi Csin-ping kínai elnök zárónyilatkozatában mindezt azzal egészítette ki, hogy a húszak harcolni fognak a nemzetközi adóelkerülő manőverek és a korrupció ellen; mint mondta, a gazdasági bűnözőknek nem lesz hová elrejtőzniük.

Szabó Márta-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.