BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási hibát követett el Trump

Szinte mindegy is, mi minden történt az amerikai elnökjelölti vita többi részében, mindent elhalványított a leglátványosabb pont: Donald Trump nem volt hajlandó kimondani, hogy elismeri a választás eredményét.

Hillary Clintont ítélte jobbnak a többség az amerikai elnökjelöltek utolsó vitáján. Donald Trump a sajtókommentárok mindegyike szerint súlyos hibát követett el azzal, hogy nem volt hajlandó garantálni a választások eredményének elismerését.

A sajtókommentárok irányultságtól függetlenül egységesen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy Trump óriási hibát követett el azzal, hogy nem volt hajlandó kimondani: elismeri majd a választások eredményét.

A The New York Times és a The Washington Post Hillary Clinton teljesítményét emelte ki, őt nevezte meg az elnökjelölti vita győzteseként, a Times pedig Trump semmibe veszi a demokráciát címmel szerkesztőségi állásfoglalást szentelt annak, hogy a republikánus elnökjelölt lebegteti, hogy elfogadja-e a választási eredményt.

A The Wall Street Journal - elismerve Clinton felkészültségét - a republikánus elnökjelölt pozitívumait elemezte. "Donald Trump legjobb esélye arra, hogy elnök legyen, mindig is az volt, hogy saját magánál fontosabb dolgokról beszéljen: a gazdaság élénkítéséről, Antonin Scalia főbíró utódjának jelöléséről a legfelsőbb bíróságra, az Iszlám Állam legyőzéséről, bármiről, ami a jelenlegi helyzettel elégedetlen országban a változás ígéretét hordozza" - fogalmazott a The Wall Street Journal, s felhívta a figyelmet arra, hogy a szerda esti vitában Trump megmutatta, milyen lett volna, ha korábban is többet beszélt volna más témákról.

A lap kiemelte, hogy bár Hillary Clinton nem egyszer megpróbálta sárba rántani, a republikánus jelölt világossá tudta tenni a gazdaságpolitikai elképzeléseik közötti jelentős különbségeket. "Trump adókat csökkentene, Clinton adókat emelne. Trump lecserélné Barack Obama egészségbiztosítási programját, Clinton kiterjesztené. Trump erősebbé tenné a gazdaságot, és így növelné a jövedelmeket, Clinton újraosztaná a meglévő jövedelmet" - elemezte a vitát a lap, s hangsúlyozta, hogy bár Trumpnak sok mindenben igaza volt, kérdéses, hogy éppen a temperamentuma miatt ez mennyire "jön át", vagyis a választók mennyire veszik észre a lényeget. Mindazonáltal a The Wall Street Journal is óriási hibának tartja, hogy Donald Trump nem volt hajlandó világossá tenni, hogy elfogadja az elnökválasztási eredményt.

A kongresszusból és a Fehér Házból származó bennfentes információiról ismert Washington Examiner című lapban Philip Klein azt írta: "Trump számára vége", a szerdai vita végeredménye az, hogy "Donald Trump elvesztette az elnökválasztást - csak ez még pár hétig nem lesz hivatalos".

A Fox televízióban megszólaló republikánus politikusok viszont Trumpot dicsérték. Newt Gingrich volt házelnök például úgy vélekedett, hogy Trump "folyamatosan talpraesett válaszokat adott", Hillary Clinton viszont "folyamatosan kudarcot vallott". A Fox tévében nyilatkozott Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság (RNC), a párt vezető testületének elnöke, aki azt mondta: Donald Trump a vitában "emlékeztette az Egyesült Államokat, hogy mi a mostani választások tétje".

A CNN a vita lezárulta után gyorsan nyilvánosságra hozta az ORC közvélemény-kutatóval közösen készített első felmérését: eszerint a megkérdezettek 52 százaléka Hillary Clintont tartotta meggyőzőbbnek, s 39 százalékuk szerint Donald Trump került ki a vitából győztesen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.