BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Toborozzák az új őröket a börtönökbe

A következő években mintegy 6000 új férőhelyet hoznak létre a börtönökben mintegy 100 milliárd forintból, a büntetés-végrehajtás (bv) létszáma pedig mintegy 2500 fővel bővül.

Budapest A következő két évben mintegy 30 százalékkal bővül a bv állományának létszáma – közölte a szervezet pénteken kinevezett országos parancsnoka. Tóth Tamás, aki eddig általános helyettes volt, azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen jelentős létszámbővítés mellett szükséges a képzési rendszer megerősítésére is az anyagi források biztosítása mellett. A következő években ugyanis több börtön épül: Békésen, Csengerben, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason, Ózdon. A beruházásokkal párhuzamosan a már meglévő 9000-es állomány mellett 2500 új dolgozót választanak és képeznek ki. A nyolc új helyszínen egyszerre nyitották meg kapuikat a toborzóirodák, ahová több ezer életrajzot juttattak el, és egy átlagos napon százan érdeklődnek a betölthető állások iránt. Tóth szerint a szervezetnél stabil és biztos egzisztenciát lehet teremteni, amire bátran alapozhat bárki egy egész életet.

„A férőhelybővítési program részeként mintegy százmilliárd forintból 2018-ig összesen hatezerrel nő a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezhetők száma, ezzel várhatóan 100 százalék alá csökkentve a börtönök telítettségét” – közölte Csóti András még az állampusztai börtön új fogvatartotti körletépületének átadóünnepségén. A BVOP eddigi parancsnoka elmondta, Magyarországon 29 börtön működik, a fogvatartottak létszáma 18 200, az országos telítettség jelenleg 131-132 százalékos.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a héten arról számolt be, hogy meg fogják szüntetni a magyar börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Az Országgyűlés ugyanis olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a nemzeti szintű jogorvoslatot, így a fogvatartási körülményeikkel elégedetlen elítéltek már hazai szinten is kaphatnak jogorvoslatot, nem kell a strasbourgi bírósághoz fordulniuk. Így mintegy 600 ügyet szüntetnek meg.

Ahogy emelkedik a rabok foglalkoztatási mutatója, úgy csökken az egymás sérelmére elkövetett bűncselekményeik száma – hangoztatta Csóti András. A BVOP távozó parancsnoka példaként említette, hogy tavaly a súlyos testi sértések száma 89-ről 73-ra, a szexuális jellegű bűncselekmények miatti feljelentések száma 37-ről 30-ra, a kényszerítések száma 117-ről 105-re, a rablásoké pedig 22-ről 16-ra mérséklődött. Csóti kifejtette: a börtön egy zárt közösség, ahol a tétlenség a legnagyobb veszély. Szerinte aki igényli és akarja, annak meg tudják adni a lehetőséget arra, hogy valóban változtatni tudjon a sorsán. Fontosnak nevezte, hogy az elítélteknek legyen munkakultúrájuk, és tanulják meg beosztani a munka után kapott díjat, amely az előző évi minimálbér harmada. Az elítéltek foglalkoztatási rátáját 2010-hez képest 60-ról csaknem 90 százalékra emelték, ebben a munkáltatás és az oktatás is jelen van.

Kerítést építettek

A kormány büntetés-végrehajtást jelölte ki az ideiglenes biztonsági határzár elemeinek beszerzési és előállítási feladataira. Az építésben az állomány tagjai mellett fogvatartottak is részt vettek, és egyetlen rendkívüli esemény sem történt. Az ő feladatuk volt a tranzitzónák és a táborhelyek építése, de a menekülttáborok ellátásában, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal objektumaiban elhelyezettek élelmezésében, az idegenrendészeti őrizet végrehajtásában is részt vettek.

Panaszt tehetnek

A héten döntött az Országgyűlés az úgynevezett reintegrációs őrizet kiterjesztéséről és új kártalanítási eljárás bevezetéséről. Az elítéltek korábbinál szélesebb körét vonják be a reintegrációs őrizetbe (olyan, mint a házi őrizet, de nem az ítélet előtt, hanem a büntetés-végrehajtás utolsó szakaszában alkalmazhatják) és hosszabb lehet az ott tölthető idő. Ez hozzájárul a börtönök telítettségének enyhítéséhez. Új elem a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti panasz, amit a bv-intézet parancsnokánál lehet tenni. Ha alapvető jogokat sértő elhelyezési körülményeket tapasztalnak, akkor más zárkába (akár egy másik intézetbe is) helyezhetik át az elítéltet, vagy több szabad levegőn tartózkodást engedélyezhetnek neki, megnövelhetik az egyes kapcsolattartási formák gyakoriságát vagy hosszát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.