BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Clinton vs Trump: ekkor tudhatjuk meg a végeredményt

Amerika-szerte kinyitottak a szavazóhelyiségek, az Egyesült Államok ma választja meg a 45. elnökét. Az országban persze máskor zárnak a szavazófülkék, gyakran még egy-egy államok belül is, de valószínű, hogy az európai napkeltére tudni fogjuk, ki a győztes. Íme az időrend!

0:00. A legelső államokban magyar idő szerint éjfélkor zárnak a szavazóhelyiségek, de ekkor még csak a fixen Trump-párti Kentucky és Indiana legnagyobb részén, nagy izgalom ekkor még nem lesz.

1:00. Jön az első igazán fontos állam: Florida. Ha Hillary Clinton ott nyer, szinte biztos a győzelme. New Hampshire, a kis állam, ami akár el is döntheti a választást, szintén eddig szavazhat. Virginia is ekkor zár, ott is szoros lehet a verseny.

1:30. Urnazárás a harmadik kulcsállamban, Észak-Karolinában – Donald Trumpnak nagyon nehéz lenne úgy győznie, ha az az állam nem az övé. Ohio és Nyugat-Virginia is ekkor zár.

2:00. Vége a választásnak szinte az egész keleti parton, Texasban és sok középnyugati helyen, összesen 20 államban. Amire nagyon figyelni kell: Pennsylvania, amit Clintonnak kötelező volna hoznia, ha nyerni akar, és Michigan, ami Clinton védvonalának egyik legfontosabb helye, de az ottani felmérések elég megbízhatatlanok.

3:00. Urnazárás New Yorkban és az ország középső részein. Colorado, Minnesota és Wisconsin az, ami nagy csatatérállam lehet, ha valamelyikben ezek közül Trump nyer, nagyot lép a győzelem felé, de Arizona és Új-Mexikó sem lefutott. New York szinte biztosan Clintoné lesz, a középső területeket pedig Trump söpörheti be.

4:00. Nevadában is vége a szavazásnak – arra is megvan az esély, hogy végül ez az állam döntse el a választást. Ez nem csak játék a számokkal, valóban komoly az esély arra, hogy ekkor már úgy várhatjuk az eredményeket, hogy aki ott nyer, az az új elnök. Több más nyugati állam is ekkor zár, de ezek nagyrészt már lefutottak. Ha Trump nyer, az valószínűleg ekkorra kiderülhet.

5:00. Kalifornia és a teljes nyugati part is zár, ez azonban már nem sokat számít, ezekben óriásit kell borulnia a papírformának, hogy ne Clinton nyerjen. Ha minden a demokraták tervei szerint alakul az ország többi részén, negyed hat körül, amikor az első eredmények befutnak innen is, kihirdethetik Clinton győzelmét.

6:00. Alaszka legnagyobb része is befejezi a szavazást, reggel 7-kor pedig a legnyugatabbi pár szigete is.

Persze ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy biztosan tudni fogjuk már szerda reggelre, ki lesz a következő amerikai elnök. Ha 0,5 százaléknál kisebb a különbség akár csak egy olyan államban is, amelynek az eredménye megfordítva megváltoztatná a győztes személyét, akkor újraszámlálás jöhet, ami akár napokig is eltarthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.