BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a munkanélküliség az EU-ban: Magyarország a dobogón, vagy mégsem?

Javulnak a munkaerő-piaci folyamatok szerte Európában, miután a gazdasági növekedés egyre inkább élénkül. Tavaly novemberben 9,8 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az eurózónában az előző év azonos időszakában mért 10,5 százalékos szintről; a mostani 2009 nyara óta a legalacsonyabb szint.

Az Eurostat adatai szerint az EU egészében 8,4 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta a 2015 novemberében mért 9 százalékról. Szerte az EU-ban még így is 20 és fél millióan vannak állás nélkül.

A legalacsonyabb munkanélküliséget, 3,7 százalékost Csehországban mérték, a második legkisebb pedig Németországban volt, 4,1 százalékkal. A dobogó harmadik fokára Magyarország került 4,6 százalékos munkanélküliségi rátával, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a közfoglalkoztatottak nélkül több mint duplája lenne hazánkban a munkanélküliség, ami már nemhogy a dobogóra nem lenne elég, de rosszabb teljesítmény, mint az EU-átlag. A legkedvezőtlenebb helyzetet továbbra is Görögországban (23,1 százalék) és Spanyolországban (19,2 százalék) mérték.

Az EU-ban 2,28 millió fiatalnak (25 év alattinak) nem volt munkája tavaly novemberben, ami 137 ezerrel alacsonyabb szám, mint 2015 azonos időszakában. Németország ebben a tekintetben is jól szerepel, 6,7 százalékos fiatalkori munkanélküliségi rátájával a legjobban teljesítő tagállam, és a sor legvégén lévőknél sincs meglepetés: Görögországban 46,1, Spanyolországban 44,4, Olaszországban pedig 39,6 százalékos arányt mértek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.