BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A védelemre épít Trump költségvetése

Donald Trump nekilátott kampányígéretei megvalósításának és az ehhez szükséges költségvetési források átcímkézésének. Obama életművéből nem sok marad

Donald Trump elnök betartja ígéretét, és gyakorlatilag lenullázza a környezetvédelmet, miközben a hadiiparra, a fegyverkezésre csoportosít át forrásokat a tegnap ismertetett 2018-as költségvetési tervében. A 4000 milliárd dolláros szövetségi büdzséből 1150 milliárdot átmozgató javaslatában a szövetségi intézményrendszer radikális átalakítása szerepel, a katonai kiadások 54 milliárd dollárral növekedhetnek. Ronald Reagan óta soha amerikai elnök ennyi pénzt még nem szánt hadiipari megrendelésekre és a hadsereg működtetésére, a gyorsreagálású egységek mozgósítására. Indoklásként az Iszlám Állam elleni fellépést nevezik meg.


A tíz százalékkal megnövelt katonai többletkiadásokat a szövetségi intézmények finanszírozásának megkurtításával és a külföldi segélyprogramok visszaszorításával teremtik elő, gyakorlatilag Barack Obama előző elnök intézkedéseinek visszafordításával.

Trump javaslata erősen csökkenti Amerika nemzetközi humanitárius szerepvállalását, fölöslegesnek ítéli a környezetvédelmet és úri passziónak a globális felmelegedés elleni harcot, miközben az orvosi kutatások finanszírozása, a helyhatóságok támogatása és a hajléktalanok megsegítése sem prioritás – mutatnak rá elemzők. Az Amtrak vasúttársaság nem kap ezentúl személyszállítási támogatást veszteséges távolsági járataihoz, ahogy a kis vidéki repülőtereket használó légitársaságok veszteségeit sem fedezik. Az új elnök számára az első helyen az amerikai nép megvédése szerepel, mert ha ez nem biztosított, akkor prosperitás sincs.

A rendészeti szerveket, köztük az FBI-t, takarékoskodásra kényszerítik, miközben a 3145 kilométer hosszúságú mexikói határra ígért betonkerítésre 1,5 milliárd dollárt irányoznak elő a 2017-es költségvetési kiadások terhére, az októberrel induló új, 2018-as költségvetési évben további 2,6 milliárd dollárt szerepeltetnek ezen a soron, noha Trump továbbra is állítja, a falépítés költségeit Mexikó állja.

A kormány alá tartozó 15 szövetségi hatóság közül 12-nek alacsonyabb lesz a költségvetése a javaslat szerint. A legnagyobb vesztesek között az AP hírügynökség a mezőgazdasági, a munkaügyi és a környezetvédelmi hatóságot (EPA) említi, ez utóbbi robbantotta ki a Volkswagen dízelbotrányát. Az EPA büdzséjéből 38 százaléknyit faragnak le, emiatt az ügynökség háromezer szakemberét lesz kénytelen elbocsátani. Az Obama nevéhez fűződő környezetkímélő áramtermelési tervet (CPP) is eltörlik, kedvezve ezzel a szénlobbinak. A járművek károsanyag-kibocsátását szigorító intézkedéseket az autós lobbi közbenjárására vonja vissza Trump.

Fenntartják viszont az ivóvízellátást és a szennyvíztisztítást célzó beruházások szövetségi támogatását. A kormányzati hatóságok között haszonélvezők is lesznek, így a belbiztonsági szolgálat és a háborús veteránok számíthatnak pluszpénzekre. A módosítások ezúttal nem érintik az adózást és az egészségbiztosítási rendszert, ezek reformjára várhatóan május közepén tesznek javaslatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.