BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU segítene megvédeni Líbia határait

Küldetést tervez Líbia déli határának megerősítésére az Európai Unió - értesült a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A Welt am Sonntag szerint az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) vizsgálja, hogy miként lehetne segíteni Líbiát az illegális migráció elleni védekezésben az ország déli, Nigerrel, Csáddal és Szudánnal közös határán. Az EU diplomáciai testületében egy rendőri misszió összeállításán dolgoznak a líbiai határőrség támogatására.

 Elképzelhető az is, hogy egyes tagállamok - például Olaszország - bilaterális, kétoldalú alapon küldenének szakembereket Líbiába, ahonnan a legtöbb menekült elindul a Földközi-tengeren az uniós, azaz olasz partok felé.

Az EKSZ még nem döntött a küldetésről, de az már biztos, hogy technikai jellegű segítséget mindenképpen terveznek a polgárháború sújtotta ország nemzetközileg elismert egységkormányának támogatására. Fájez esz-Szarrádzs kormánya helikoptereket, drónokat, műholdas telefonokat kaphat, hogy hatékonyabban léphessen fel a déli határon keresztül a Földközi-tenger felé irányuló illegális migrációval szemben.
Közben az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja, Dimitrisz Avramopulosz vezetésével legális menekült-áttelepítési terven is dolgoznak Líbia megsegítésére.

Az uniós biztos a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy több területre kiterjedő, átfogó támogatást kell nyújtani az észak-afrikai országnak. Az embercsempészek elleni harcban segíteni kell a helyi hatóságokat, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) is tovább kell építeni az együttműködést, hogy javuljon a Líbiában tartózkodó menekültek helyzete és erősödjék a visszatérési hajlandóság az úgynevezett irreguláris migránsok körében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.