BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen dolgoznak Magyarországon: a nők visznek mindent

4,4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a 2016. december–2017. februári időszakban, a nők munkanélkülisége a férfiakénál alacsonyabb szintet ért el - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2016. december–2017. februárban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 73 ezer fővel, 203 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal, 4,4 százalékra csökkent. A nők körében a javulás nagyobb arányú volt, ennek eredményeként a nők munkanélkülisége a férfiakénál alacsonyabb szintet ért el.

Míg a 2016. november-2017. januári időszakban a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra mérséklődött és a foglalkoztatottak száma ezzel párhuzamosan 4 millió 401 ezer fő volt.

[caption id="" align="alignleft" width="640"]Tarolnak a magyar nők Fotó: Pixabay Tarolnak a magyar nők Fotó: Pixabay[/caption]2016. december–2017. februárban az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 37 ezer fővel, 111 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 1,6 százalékponttal, 4,5 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 36 ezer fővel, 91 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 1,8 százalékponttal, 4,4 százalékra mérséklődött - jelenti a KSH.

A 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,2 százalékponttal, 11,1 százalékra csökkent, de a munkanélküliek közel egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak és az 55–64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 1,6 százalékponttal, 3,9 százalékra, míg az utóbbiaké 1,4 százalékponttal, 4,2 százalékra.

A KSH jelentése szerint a munkanélküliség átlagos időtartama 17,8 hónap; a munkanélküliek 47,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít. 2017. február végén az egy évvel korábbihoz képest. A nyilvántartott álláskeresők létszáma 19,1 százalékkal, 297 ezer főre csökkent.

Dinamikus létszámbővülés a versenyszférában

"A javulás egyértelműen a versenyszférában következett be, ahol 144 ezerrel dolgoztak többen, mint egy éve. A közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 14 ezer fővel csökkent, a külföldön dolgozóké is mérséklődött, ami az elsődleges munkaerőpiac élénkülését jelzi. A munkanélküliségi ráta ugyanezen időszakban 4,4 százalékon állt, ami az év ezen időszakában a rendszerváltás óta a legkedvezőbb adat" - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM kiemelte: "a versenyszektorban zajló pozitív folyamatoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, az adócsökkentéseknek, a Munkahelyvédelmi Akciónak, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan javul a foglalkoztatottság hazánkban".

Az NGM kiemelte: "a versenyszektorban zajló pozitív folyamatoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, az adócsökkentéseknek, a Munkahelyvédelmi Akciónak, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan javul a foglalkoztatottság hazánkban". Tarolnak a magyar nők Fotó: Pixabay A munkanélküliségi ráta alakulása (15-74 éves népességen belül, háromhavi mozgó átlag) Forrás: KSH -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.