BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

May: Nincs itt az ideje egy új skót népszavazásnak

A brit miniszterelnök csütörtökön gyakorlatilag kizárta az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások végéig.

Theresa May kijelentette: "nincs most itt az ideje" az újabb referendumnak, mivel jelenleg minden energiát az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatra kell összpontosítani. May szerint ha ezzel egy időben a skóciai népszavazással is foglalkozni kellene, az rontaná az esélyeit egy olyan megállapodás elérésének az EU-val, amely Skócia számára is kedvező.

A brit miniszterelnök arról viszont nem szólt, hogy később, az EU-tárgyalások után hozzájárulna-e a skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől a népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Sturgeon azzal indokolta a döntést, hogy Skóciát akarata ellenére "rángatják ki" az Európai Unióból és az EU egységes belső piacáról.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, de országos átlagban így is a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe.

Nicola Sturgeon kedden, a skót kabinet ülése után nyilatkozatban szólította fel a brit kormányt, hogy "ne próbálja meg útját állni" az újabb függetlenségi referendumnak. A skót kormányfő szerint ebben a kérdésben "nincs helye a Downing Street diktátumának", és London nem kötheti feltételekhez a népszavazás kiírásának engedélyezését.

Theresa May brit miniszterelnök azonban csütörtöki válasznyilatkozatában leszögezte: a skót néppel szemben is "méltánytalanság lenne", ha úgy kellene egy ilyen kritikus döntést meghoznia, hogy nincs kellő mennyiségű információja például az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatrendszeréről, vagy a skóciai függetlenség lehetséges alternatíváiról. Hozzátette: most nem a széthúzásnak, hanem az együttműködésnek van itt az ideje, annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság mindegyik nemzetének megfelelő megállapodást lehessen elérni az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon. (Tény, hogy gazdasági szakemberek is úgy vélik, a skótok csak jól járnak az óvatossággal.)

"Éppen ezért azt üzenem a (Skóciát kormányzó) Skót Nemzeti Pártnak: nem most van itt az ideje" az újabb népszavazásnak sem - mondta csütörtöki nyilatkozatában a brit miniszterelnök.

Nicola Sturgeon e héten meghirdetett menetrendje szerint ha a skót parlament megszavazza az új népszavazást, azt legkorábban 2018 őszén, legkésőbb 2019 tavaszáig mindenképpen meg kellene tartani.

A skót kormányfő hangsúlyozta: az általa vezetett Skót Nemzeti Párt választási programjában az állt, hogy a skót kormány jogot formál az újabb függetlenségi népszavazás meghirdetésére, ha a skót függetlenségről rendezett előző, 2014-es népszavazás időszakához képest jelentősen és érdemben megváltoznak a körülmények, például ha Skóciát akarata ellenére ki akarják léptetni az EU-ból.

Sturgeon szerint a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás után ez a helyzet előállt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.