BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem alakíthatnak kormányt a szociáldemokraták

Nem bízza meg kormányalakítással Zoran Zaevet, a balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségnek (SDSM) elnökét Gjorge Ivanov jobboldali államfő, mert - mint mondta - "lelkiismerete megakadályozza", hogy olyan emberre bízza a kormányalakítást, aki veszélyezteti Macedónia egységét és függetlenségét.

"A lelkiismeretem, a törvények és az ország alkotmánya nem engedi, hogy olyan valakinek adjam ezt a megbízást, aki Macedóniát egy másik ország alárendeltjévé, és attól függővé tenné" - magyarázta az államfő. "Megnyugodhatnak, amíg én vagyok az elnök, nem adok megbízást olyan embernek, akinek az ország függetlenségét és területi egységét veszélyeztető platformja van" - szögezte le.

A december 11-i előrehozott parlamenti választást követően a macedón köztársasági elnök a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) elnökét, Nikola Gruevszkit kérte fel kormányalakításra, ám neki nem sikerült az alkotmányos határidőn belül megszereznie a kellő támogatást ahhoz, hogy felállítsa kabinetjét.

Az államfő ezt követően kijelentette: azt a pártot bízza meg kormányalakítással, amely támogatói aláírásokkal tudja bizonyítani, hogy képes megszerezni a szükséges parlamenti többséget, azaz legalább 61 képviselő támogatását. Zoran Zaev hétfőn 67 támogatói aláírást adott át, miután maga mellé tudott állítani három albán kisebbségi pártot: a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) mellett a nemrégiben alakult Besa (Ígéret) és a szintén fiatalnak számító Albánok Szövetsége állt a szociáldemokrata politikus mellé.

Az albán pártok a partneri kapcsolatért cserébe azt kérték, hogy az albán legyen a második hivatalos nyelv az ország egész területén, ne csak az albán többségű részeken, és az albán kisebbség tagjait a lakossági számarányuknak megfelelő mértékben foglalkoztassák az állami intézményekben, mint a macedónokat. Emellett az ország himnuszának, zászlajának és címerének felülvizsgálatát követelték, hogy azok jobban hangsúlyozzák az ország többnemzetiségű mivoltát, valamint a nemzetiségek egyenjogúságát. A 2,1 milliós Macedónia lakosságának körülbelül egyharmadát teszi ki az albán kisebbség.

A megegyezés hírének hallatán Macedónia több városában is heves tiltakozások bontakoztak ki. A VMRO-DPMNE támogatói így jelezték, nem értenek egyet az SDSM és a DUI szövetségével, az albán követelések ugyanis szerintük megbontanák a nemzeti egységet.

Gjorge Ivanov államfő szerdán ugyanezzel, vagyis a nemzeti egység veszélyeztetésével indokolta, miért nem kéri fel kormányalakításra a szociáldemokratákat. Úgy fogalmazott: kellemetlen meglepetés érte, amikor kiderült, hogy Zaev elfogadta az úgynevezett albán platformot. Egy másik ország elképzelését megvalósítani alkotmányellenes és büntetendő - tette hozzá. Véleménye szerint Macedóniát nem lehet zsarolni és szuverenitását, belső egységét veszélyeztetni. Ez a platform pedig - folytatta a macedón elnök - tovább súlyosbítaná a több mint két éve tartó belpolitikai válságot.

A macedón sajtóban albán platformnak nevezett, hét pontból álló megállapodást a macedóniai albán kisebbségi pártok, valamint Edi Rama albán miniszterelnök és Hashim Thaci koszovói elnök dolgozta ki idén januárban Tiranában. Az egyezség arra vonatkozik, hogy mit kérnek a macedóniai kormányalakítás támogatásáért cserébe. Az elképzelést pedig az albán kormányfő történelminek nevezte.

Gjorge Ivanov egyben jelezte: hiányolja, hogy a nemzetközi közösség nem bírálta a platformot vagy az SDSM és a DUI egyezségét. Az Európai Unió többször is utalt arra, hogy mihamarabb fel kell állnia az új kormánynak. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Szkopjéba látogat, hogy az ország európai integrációjáról tárgyaljon, így Ivanov bejelentése nagy meglepetést okozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.