BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Twitteren vette tudomásul a Brexitet az EU

Theresa May brit miniszterelnök szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásától Brüsszelben szerdán átadott értesítés azt jelenti, hogy immár "nincs visszaút", az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Donald Tusk az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője erre egy Twitter üzenetben, szűkszavúan üdvözölte a döntést.

Theresa May, brit miniszterelnök szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról Brüsszelben szerdán átadott értesítés azt jelenti, hogy immár "nincs visszaút", az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Ezt May néhány perccel azután mondta a londoni alsóházban, hogy Sir Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU-nagykövete átadta az 50. cikkely aktiválásáról szóló értesítést Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. (A Brexit hivatalos elindításának hírére először esésnek indult a font árfolyama, de azután hamar magára talált a brit valuta.)

[caption id="" align="alignleft" width="600"]"Kilenc hónap után az Egyesült Királyság megküldte az értesítést." - fotó: AFP "Kilenc hónap után az Egyesült Királyság megküldte az értesítést." - fotó: AFP[/caption]

Theresa May az alsóházi képviselőket tájékoztatva ezen felül kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben "nem Brüsszel, hanem a londoni, az edinburghi, a belfasti és cardiffi parlamentek" hozzák. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

Donald Tusk az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője először a Twitteren reagált a Theresa May miniszterelnök által aláírt, Tim Barrow brit nagykövet által átadott levélre. Üzenetében azt írta: "kilenc hónap után az Egyesült Királyság megküldte az értesítést". Az 50. cikkely szabályozza - és szerdai aktiválása hivatalosan elindította - a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Tusk később sajtóértekezletet hívott össze, melyen hangsúlyozta: egyelőre még semmi nem változott az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamat megindításával, a kilépés pillanatáig érvényesek maradnak a szigetország szerződéses jogai és kötelezettségei. "Azt kívánjuk, bárcsak ne lépne ki az Egyesült Királyság, de van egy pozitív oldala is a Brexitnek, mégpedig az, hogy "eltökéltebbé és egységesebbé" tette a "huszonheteket" - jelentette ki sajtótájékoztatóján az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője.

Ezután szólt arról is: a kárelhárításról fognak szólni az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások, a cél az EU állampolgárai, vállalatai és tagállamai által elszenvedett veszteségek minimalizálása. Bejelentette, pénteken javaslatot tesz azokra az iránymutatásokra, amelyek alapján Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyaló el fog eljárni a kiválási tárgyalások során.

Az 50. cikkely tartalmát a Downing Street nem ismertette előzetesen, azonban mint később kiderült a levélben kiemelt helyen szerepel, hogy a brit kormány "merész és nagyratörő" szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak. Theresa May nem sokkal a levél aláírása után telefonon beszélt is Donald Tuskkal, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral. A kormányfő ekkor biztosította az európai vezetőket arról, hogy Nagy-Britannia a kilépés után is az Európai Unió "szoros és elkötelezett" szövetségese lesz. A vezetők egyetértettek annak fontosságában is, hogy a kilépési tárgyalások "konstruktív és pozitív szellemben" kezdődjenek, a kilépési folyamat zökkenőmentes, rendezett legyen.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója azonban figyelmeztetett: csak bizonyos feltételek teljesülése esetén hagyhatja majd jóvá az Európai Parlament az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről létrejövő esetleges egyezséget, és ezek egyike, hogy London addig nem kezd kereskedelmi tárgyalásokba harmadik országokkal, amíg le nem zárult a kiválási folyamat. Sajtótájékoztatóján a képviselő ismertette az EP néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakciója által beterjesztett határozattervezet, amely tartalmazza azokat a feltételeket, amelynek majd meg kell felelnie a lehetséges egyezménynek ahhoz, hogy elfogadhassa az uniós parlament. A dokumentumban hangsúlyozzák, elsődleges fontosságú, hogy garantálják a jogait a szigetországban élő uniós állampolgároknak, illetve a briteknek az EU huszonhét országában.

Megszólalt a Brexittel kapcsolatban Sigmar Gabriel német külügyminiszter is. Szerinte az Európai Unió 27 megmaradó tagállama jól felkészült a brit uniós tagság megszüntetésére, és erős mandátummal ruházza fel az Európai Bizottságot a londoni vezetéssel hamarosan kezdődő tárgyalásokra. "Tudjuk, hogy mit akarunk, világos és alaposan kidolgozott tárgyalási pozíciónk van" - emelte ki a német diplomácia vezetője a brit távozási szándék hivatalos bejelentése után tett nyilatkozatában.

Gabriel a tárgyalásokat a brüsszeli bizottság részéről vezető Michel Barniert és csapatát biztosította arról, hogy Németország "teljes erővel támogatja őket közös érdekeik érvényesítésében". Hangsúlyozta: ezt a jövő heti londoni bemutatkozó látogatásán is aláhúzza majd.

Érdekes, hogy a piacokon nem okozott komolyabb kilengéseket az Egyesül Királyság kilépése az Európai Unióból, mert erre számítani lehetett, de az angol fontot negatívan érintette – mondta Németh Dávid , a K&H Bank vezető elemzője. Szerinte az Egyesült Királyság távozásának hatásairól majd akkor lehet pontosabbat mondani, ha az uniós döntéshozók ismertetik a brexites forgatókönyvet, hogy milyen feltételekkel egyeznének meg a brit kormánnyal. Ez bizonytalanságot okoz az angol font piacán, és ezért a deviza, amely már a szerdai bejelentés után is gyengült az euróval szemben, a következő hetekben is gyengülő pályán maradhat” - tette hozzá a szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.