BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az önkormányzati vezetők, a katonák és a rendőrök bére is nő

Harminc százalékkal növelik Romániában a polgármesterek, alpolgármesterek, valamint a megyei önkormányzati képviselői testületek elnökeinek és alelnökeinek a bérét - döntötte el kedden a román képviselőház.

A béremelést egy idei sürgősségi kormányrendelet parlamenti elfogadása során beterjesztett módosító indítvány irányozta elő, amelyet az ellenzéki Corneliu Olar liberális képviselő nyújtott be. A javaslatot a szociáldemokrata többségű kormányoldal is felkarolta, így 212 támogató szavazattal, 33 ellenszavazattal és nyolc tartózkodással fogadták el. Ugyanez a rendelet a katonák és a rendőrök alapzsoldját is megemelte 700 lejről (48200 forint) 1450 lejre (99890 forint).[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

A beterjesztő maga a polgármester volt, aki szerint szükséges volt már a béremelés, hiszen sok településen a tanárok többet keresnek, mint az elöljáró, ami nem tartható.

A mostani intézkedés ideiglenes jellegű, a román kormány tervei szerint a már zajló tavaszi ülésszakban fogadják el a közszféra új egységes bértörvényét, amellyel számos közalkalmazotti fizetés fog nőni. Ezzel az önkormányzati vezetők a most megszavazott béremelést meghaladó mértékben fognak keresni. 

Romániában már tavaly és tavalyelőtt is emelték az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérét. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság arra figyelmeztette Bukarestet, hogy az idei államháztartási hiány elérheti a 3,7 százalékot, ha nem módosítják a költségvetés szerkezetét. A bukaresti kormány szerint ez nem szükséges, és vállalták, hogy a deficit nem fogja meghaladni a bruttó hazai termék 2,98 százalékát. Még az államfőnek is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen a jogszabály. A képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke szerint a béremelést már áprilistól alkalmazhatják.

MTI Kép: AFP -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.