BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kifakadt a klímaegyezmény atyja: Trump szégyenletes hibát követett el

Donald Trump amerikai elnök „szégyenletes hibát” követett el Laurent Fabius, a párizsi klímaegyezményt tető alá hozó volt francia külügyminiszter szerint.

Donald Trump amerikai elnök „szégyenletes hibát” követett el Laurent Fabius, a párizsi klímaegyezményt tető alá hozó volt francia külügyminiszter szerint azzal, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015 végén Párizsban csaknem 200 ország által aláírt globális klímamegállapodásból. Az ENSZ 21. klímakonferenciájának elnöke azt is szóvá tette, hogy Trump a témában „egy rakás hazugságot” terjeszt. „Ez a döntés, ez a beszéd, ez egy szégyenletes hiba, hatalmas tévedés. Aztán meg egy rakás hazugság. Az egyetlen reakció a világ mobilizálása, ezt kell most tenni” – mondta Laurent Fabius pénteken a France2 francia közszolgálati televízióban.

Forrás: AFP

Ellenérzések és bírálatok

Barack Obama volt amerikai elnök is élesen bírálta Donald Trump döntését a párizsi klímaegyezményből történő kilépésről. A volt amerikai elnök percekkel a bejelentése után közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a döntéssel a Trump-kormányzat „elutasítja a jövőt”.

Forrás: AFP

Ellenérzésüket fejezték ki az amerikai gazdasági élet egyes befolyásos szereplői is. Az ExxonMobile, a JP Morgen, a General Elektric, s az Apple mellett a Tesla-vezér, az űrkutatásban is érdekelt Elon Musk konkréttan egy twitter üzenetben jelezte, hogy elhagyja az elnököt segítő testületet. De elítélte a döntést a General Motors, az Egyesült Államok elsőszámú autógyártó cége is. A General Electric vezetője, Jeff Immelt Twitter-bejegyzésében arra buzdította a gazdasági élet szereplőit, hogy a döntés ellensúlyozására a maguk területén tegyenek meg mindent a környezet védelme érdekében.

Sokkhatás alatt

„Sokkhatás alatt vagyok” – értékelte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban Donald Trump amerikai elnök bejelentését arról, hogy országa kilép a párizsi klímaegyezményből. A kormányfő elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel. „Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött” – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még „gondolkodni” kell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.