BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét pluszban a spanyol csapatok

A jelentősebb bajnokságok már elkezdődtek, augusztus 31-ig azonban még igazolhatnak a csapatok. Az angolok idén is oda­teszik magukat, a legnagyobb pénzek a szigetországban pörögnek.

A francia és az angol bajnokság után a hét végén elrajtolt a német, a spanyol és az olasz is, és már teljes gőzzel robog a 2017/18-as bajnoki idény. Bő egy hét maradt még ugyan az átigazolási időszakból, a nagyobb klubok azonban valószínűleg nem terveznek már jelentősebb változtatásokat a keretükön – persze néhány százmillió eurót még biztosan elköltenek majd.

Az öt nagy európai bajnokságból csak a spanyol La Liga áll pluszban az átigazolási piacon, ami a kiadásokat és a bevételeket illeti. Ebben persze óriási szerepe van Neymarnak, akiért a francia PSG 222 millió eurót fizetett a Barcelonának. Erre egyébként, hogy pluszban zártak a spanyol klubok, az elmúlt öt évben kétszer is volt már példa – a La Ligán kívül a francia Ligue 1 és a német Bundesliga zárt még egyszer-egyszer pozitív szaldóval. A spanyoloknak most ez Neymar eladása nélkül is összejönne, hiszen 229 millió eurós pluszban vannak.

Eddig a legtöbbet idén is ennek az öt bajnokságnak a klubjai költötték, néha azonban más is odaér, mint például tavaly a kínai liga, vagy néhány éve az orosz élvonal. Az angolok azonban akkora erőfölényben vannak, hogy az öt topbajnokság után már a Championship, azaz az angol másodosztály klubjai költöttek a legtöbbet. Csak a Premier League-ben szereplő húsz csapat körülbelül háromszor annyit költött átigazolásokra (1,24 milliárd eurót), mint a német vagy a spanyol klubok. Valószínűleg ez az összeg tovább nő, hiszen az elmúlt években az angoloknál mindig megdőlt a korábbi rekord: a 2013/14-es idényben még „csak” 900 millió eurót költöttek játékosokra, majd 1,2 milliárdot, aztán 1,45 milliárdot, míg tavaly már 1,63 milliárd eurót (majdnem 500 milliárd forintot).

Romelu Lukakuért 84,7 millió eurót fizetett a Manchester United az Evertonnak.
Forrás: AFP

Óriási a Premier League fölénye, hiszen a többi bajnokság még az egymilliárd eurót sem érte el. Tavaly az olaszok 810 millió eurót költöttek, eddig ez a rekord, amely valószínűleg az idén megdől, mert már most 790 millió eurónál járnak. Az angol fölényt ráadásul az idén már az is erősíti, hogy életbe lépett a három idényre 5,1 milliárd fontért (nagyságrendileg 1800 milliárd forint) megkötött televíziós szerződés – azaz csak a tévés pénzdíjakból idén nyáron 2,4 milliárd fontot osztottak szét a klubok között.

Ennek elég jó árfelhajtó hatása van az átigazolási piacon, hiszen a legőrültebb összegek épp a szigetországban pörögnek – Neymar átigazolását leszámítva. Ha tényleg nem vesszük a brazil támadót, akkor az angolok eddigi kilencedik legdrágább igazolása mindenhol tarolna Európában: Mohamed Salahért 42 millió eurót fizetett a Liverpool. A Premier League-ben a Manchester United fizetett a legtöbbet egyetlen játékosért: Romelu Lukaku 85 millió euróért igazolt Manchesterbe az Evertontól.

Az olaszoknál egy védő az eddigi legdrágább vétel: Leonardo Bonucciért 42 millió eurót fizetett a Milan a Juventusnak. A Bundesligában

a Bayern München 41,5 millió euróért igazolta le Corentin Tolissót a Lyontól, míg a spanyol bajnokságban a Barca épp Neymar pótlására fizetett 40 milliót egy másik brazilért, Paulinhóért, aki a kínai Evergrande együttesét hagyta ott a katalánok kedvéért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.