A B6- és B12-vitaminok jótékony hatásai közé sorolják, hogy növelik az ember energiáját és javítják az anyagcserét, emellett széles körben úgy tartják róluk, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt mostani eredmények szerint azonban nagy mennyiségben fogyasztva ezek az étrendkiegészítők épp ellenkező hatással bírnak.
Arra jutottunk, hogy azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata
- húzta alá közleményében a kutatást vezető Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem rákközpontjának munkatársa. A szakemberek megállapították, hogy az érintett táplálékkiegészítőket tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál nagyjából kétszeresére, míg azoknál, akik emellett dohányoztak is, háromszorosára-négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata.
A nők esetében ugyanakkor nem növelte a kockázatot a B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők hosszú távú, nagy dózisú fogyasztása.
A szakemberek több mint 77 ezer amerikai páciens egészségi állapotát követték figyelemmel több mint egy évtizeden át.
Férfiak esetében a B6-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége mindössze nagyjából 1,5 milligramm, míg a B12-vitaminból kevesebb mint 2,5 mikrogramm. Brasky szerint azonban a tablettaformában kapható étrendkiegészítők esetében egy dózis akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több a naponta ajánlott mennyiségnél. Az étrendkiegészítők szedése helyett a szakember húsok, csicseriborsó és vitaminnal dúsított gabonatermékek fogyasztását javasolja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.