BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indulhat a küzdelem a német pénzügyminiszteri posztért

Wolfgang Schauble eddigi pénzügyminisztert jelöli a Bundestag elnöki tisztségére a CDU–CSU-pártszövetség.

Wolfgang Schauble eddigi pénzügyminisztert jelöli a Bundestag elnöki tisztségére a CDU–CSU-pártszövetség. A megosztott szövetségi alsóház irányítása nem jelent visszalépést a veterán Schauble számára, aki 2009 óta irányította a pénzügyminisztériumot. A döntés ugyanakkor lehetővé teszi Angela Merkel számára, hogy megkönnyítse a koalícióalakítást a tárca felajánlásával valamelyik potenciális partnernek.

Forrás: AFP

Bár egyelőre a Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek is azt állítják, nem lépnek bármi áron szövetségre a konzervatívokkal, a Bloomberg szerint az a legvalószínűbb, hogy végül az előbbié lesz a pénzügyi tárca (annál is inkább, mert az FDP már a választási kampány vége előtt is jelezte, hogy szeretné azt megkapni). Miniszterként a párt több prominens képviselője is szóba jöhet, köztük Christian Lindner elnök és Alexander Graf Lambsdorff, az Európai Parlament alelnöke, valamint Werner Hoyer, az Európai Befektetési Bank elnöke. Vannak azonban jelöltek Merkel Kereszténydemokrata Pártjából is, például Ursula von der Leyen jelenlegi védelmi miniszter, illetve Peter Altmeier, a kancellár kabinetfőnöke.

Schauble távozásával lezárul egy korszak, és elképzelhető, hogy az utódja kevésbé lesz keménykezű a kormányzat belső költekezéseit illetően, de az eurózóna többi országa – elsősorban a déli államok, különösen a görögök – aligha számíthat megértőbb partnerre. Az FDP ugyanis „szégyentelenül liberális”, határozottan ellenzi a költségvetési ösztönzést, az adósságelengedést, a német pénzek külföldre csoportosítását és a költségvetési hiányt, s mivel ez náluk elvi kérdés, a pénzügyminiszterük Schaublénál várhatóan kevésbé lesz hajlandó kompromisszumra. A pártnak nem tetszik az eurózóna állandó mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus, és a kapitalizmusba vetett hite erősebb, a szolidaritásba vetetté pedig gyengébb, mint Schaubléé. Egy FDP-s pénzügyminiszterrel „még nehezebb lehet adósságenyhítést elérni, mint Schaubléval” – mondta az AP-nek Carsten Brzeski, az ING vezető közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.