BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína elzárhatná az olajcsapot Phenjantól

Szorosabb együttműködést sürgetett a BRICS-államok között a kínai elnök, akit kínos helyzetbe hozott Észak-Korea a legutóbbi nukleáris kísérlettel.

Észak-Korea az öt legnagyobb feltörekvő ország (BRICS) hsziameni csúcstalálkozója előtt hajtotta végre a vasárnapi robbantást. Az időzítés azt mutatja, hogy Kína nem képes nukleáris rakétái feladására kényszeríteni Észak-Koreát, és Phenjan egyre ellenségesebb Pekinggel – mondta a Bloombergnek Si Jin-hong kormánytanácsadó, a pekingi Renmin Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora.

Forrás: AFP

Hszi Csin-ping kínai elnök egyébként nem említette meg Észak-Koreát a Brazília, Oroszország, India és a Dél-afrikai Köztársaság vezetői előtt mondott keddi beszédében. Sürgette viszont az országcsoport tagjait, hogy a globális növekedés motorjaiként működjenek szorosan együtt a nyitott világgazdaság kiépítésében, és figyelmeztetett, hogy a világgazdaság fejlődésével együtt a kockázatok is erősödtek. Megismételte, hogy Kína ellenzi a protekcionizmust, és határozottan támogatja a többoldalú kereskedelmi megállapodásokat. Bejelentette, hogy Kína 500 millió dollárral segíti a fejlődő országokat, hogy megbirkózzanak az éhezéssel, a menekültproblémákkal, a klímaváltozással és a közegészségügyi kihívásokkal. A csúcstalálkozóra meghívták a megfigyelői státusszal rendelkező Thaiföld, Mexikó, Egyiptom, Guinea és Tádzsikisztán vezetőit is, és megvitatják az úgynevezett BRICS Plus tervet, a csoport esetleges bővítését.

Magán a csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök sem beszélt Észak-Koreáról, az utána tartott sajtótájékoztatóján azonban fölöslegesnek és nemkívánatosnak minősítette az esetleges újabb szankciókat, és közölte, hogy a katonai akcióval való fenyegetés „globális katasztrófát” okozna. Elítélte az észak-koreai rakétakísérleteket, de bírálta az amerikai diplomáciát is, és tárgyalásokat sürgetett, mert szerinte Phenjan mindaddig nem állítja le a rakétaprogramját, amíg nem érzi magát biztonságban.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy mindenki szakítsa meg a gazdasági kapcsolatait Észak-Koreával. Oroszország esetében ez azt jelentené, hogy le kellene mondania több tízezer munkavállalóról, és le kellene állítania az olajszállítmányokat, amire azonban Moszkva nem hajlandó. Az orosz–észak-koreai kereskedelmi forgalom megkétszereződött 2017 első negyedévében, elérte a 31,4 millió dollárt, Phenjan azonban becslések szerint olajszükségletének mintegy 90 százalékát Kínából szerzi be. A kínai olajcsap elzárása súlyos csapás lenne az ország számára, de Peking eddig erre nem volt hajlandó, mert attól tart, hogy ez a lépés Észak-Korea összeomlásához vezetne.

Azt nem tudni pontosan, hogy Phenjan mennyi olajat vásárol, mert Peking 2013 óta nem közölt adatokat, de a részinformációk alapján a Bloomberg úgy becsüli, hogy Észak-Korea kevesebb olajat használ el egy teljes év alatt, mint az Egyesült Államok keleti partvidéke egyetlen napon. Az amerikai energetikai hivatal szerint tavaly az észak-koreai olajfogyasztás naponta átlagosan 15 ezer hordó volt, míg Dél-Koreáé napi 2,6 millió, Kínáé pedig 12,5 millió hordó.

Éjszaka szállítják a kilövőhelyre a rakétát

Észak-Korea valószínűleg egy ballisztikus rakétát szállít az ország nyugati partjai felé – jelentette kedden meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a dél-koreai Asia Business Daily. A fegyvert hétfőn kezdték el mozgatni, és csak éjszaka szállítják. A szöuli védelmi minisztérium már hétfőn figyelmeztetett egy újabb esetleges kísérletre, de nem tudta megerősíteni a lap állítását. Elemzők szerint Phenjan várhatóan szeptember 9. körül készül újabb provokációra, amikor az államalapítást ünneplik. Tavaly ekkor hajtották végre az ötödik nukleáris kísérletet. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.