BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Macron pártja nagy pofont kapott az elektoroktól

Noha a vasárnapi választások után Emmanuel Macron és pártja csak a harmadik erő maradt a felsőházban, a kormányzásban ez várhatóan nem okoz számukra nagyobb fennakadást.

Valóságos arculcsapást jelent Emmanuel Macron francia elnök számára, hogy pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM) a szenátusi választásokon a várakozásoknál sokkal rosszabbul teljesített – írja a Reuters a nem végleges eredményekre hivatkozva. Az LREM azt remélte, szenátorainak számát 40-50-re növelheti a felsőházban, amivel a második politikai erővé léphetett volna elő, ehelyett mindössze 23 szenátori ülést szereztek.

Forrás: AFP

A szenátus megtartotta eddigi jobbközép többségét, a Nicolas Sarkozy vezette köztársaságiak körülbelül 150-re növelték szenátoraik számát. A Szocialista Párt is jól teljesített a választásokon, és ezzel az LREM előtt tudott maradni.

Marcon és az LREM kormányzásában az eredmény nem okoz majd jelentős törést, hisz amennyiben egy törvényjavaslat kapcsán az alsó- és a felsőház véleménye különbözik, a nemzetgyűlési képviselők szava a döntő, akik között az LREM tagjai vannak többségben. Így a konzervatív szenátus Macron munkaügyi reformjának sem állhat útjába, bár a francia szakszervezetek minden bizonnyal örömmel fogadtak volna egy ilyen fordulatot. A feszültség ugyanis egyre nő Franciaország-szerte Macron tervezett intézkedései miatt. Tegnap szakszervezeti aktivisták akadályozták a bejutást több üzemanyag-tároló telepre, de párizsi és észak-franciaországi országutakon is feltartották a forgalmat, hogy így tiltakozzanak a munkaügyi reform ellen. A vasárnapi francia választásnak inkább az alkotmánymódosítás szempontjából van jelentősége, ehhez ugyanis Macron pártjának szüksége lenne a szenátus háromötödének támogatására is.

A francia jegybank növelte GDP-prognózisát

Emelte 2017-es GDP-prognózisát a francia jegybank, becsléseik szerint a gazdasági növekedés idén elérheti az 1,7 százalékot – nyilatkozta a pénzintézet elnöke, Francois Villeroy de Galhau a francia Midi Libre című helyi lapnak. A jegybank júliusban 1,6 százalékos éves GDP-növekedést prognosztizált, júniusban pedig 1,4 százalékosat. A francia gazdaság a második negyedévben 0,5 százalékkal bővült az első negyedévhez képest.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.