BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így reagált a világ Trump fontos bejelentésére

A világ vezetőit megosztotta Donald Trump amerikai elnök pénteki bejelentése, amelyben elutasította az iráni atommegállapodás jelenlegi formáját és komoly szenkciókat jelentett be az országgal szemben.

Donald Trump pénteken új amerikai stratégiát hirdetett Iránnal szemben. Ugyan nem mondta fel a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi atomalkut, de elutasította annak jelenlegi formáját, és további szankciókat rendelt el a perzsa állam ellen. A világ vezetőit megosztotta az amerikai elnök bejelentése.

Irán

Haszan Róháni iráni elnök tévébeszédében közölte, az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodást egy ország nem rúghatja fel. Az iráni vezető szerint Trump beszéde tele volt szitkozódással és az iráni nemzet ellen felhozott alaptalan vádaskodásokkal és sértésekkel.

Leszögezte, hogy az iráni nemzet sosem fog külföldi kormányok nyomásának engedni. Hangsúlyozta, hogy Irán nem lázadó nemzet, Teherán pedig tiszteletben tart minden nemzetközi megállapodást. Ehhez hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok egy nemzetközi egyezménnyel helyezkedett szembe, s ezért kiközösítés vár rá.

Az iráni elnök sajtóhivatala által közreadott képen Haszan Róháni iráni államfő élő televíziós adásban nyilatkozik az iráni atomalkuról 2017. október 13-án. Ezen a napon Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Teherán nem tesz eleget a nemzetközi megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. Trumpnak október 15-ig kellett volna aláírnia a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat.
Forrás: MTI

Az atomalkuról szólva közölte, hogy nem lehet felülvizsgálni az egyezményt, nem lehet záradékokat hozzá adni. A Trump által keményen bírált iráni Forradalmi Gárdát Róháni védelmébe vette, és leszögezte: a fegyveres elitalakulat soha nem fog felhagyni a régió terroristái elleni harccal.

Izrael

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump „merész döntéséhez” azzal kapcsolatosan, hogy az amerikai elnök azzal vádolta Iránt, nem tartja be a nukleáris megállapodásban foglaltakat. Az izraeli kormányfő szerint Trump lehetőséget teremtett egy rossz egyezmény kijavítására, az iráni agresszió visszaszorítására, valamint arra, hogy szembe lehessen szállni a terrorizmus támogatásának bűncselekményével.

Oroszország

Oroszország az iráni nukleáris megállapodás szereplőit az egyezmény betartására szólította fel. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes „rendkívül aggályosnak” nevezte, hogy Donald Trump amerikai elnök megkérdőjelezte azt, amit nemzetközi megállapodásban már rendeztek.

Európai Unió

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini reakciójában arra figyelmeztetett, egyetlen ország, még az Egyesült Államok sem mondhatja fel az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást.

A főképviselő utalt arra: a nemzetközi közösség 12 éven át tartó egyeztető tárgyalásokat követően két évvel ezelőtt írta alá a nukleáris megállapodást. A dokumentum tehát nem egy kétoldalú megállapodás eredménye, ezért az egyetlen országhoz sem kötődik kizárólagosan.

Kijelentette, az Európai Unió egyértelműen kiáll a megállapodásban foglalt rendelkezések teljes körű betartása mellett, az mindenki javát szolgálja, beleértve az iráni népet is.

A brit, a német és a francia kormány közös közleményben fejezte ki aggodalmát az iráni nukleáris megállapodás ügyében Donald Trump amerikai elnök által pénteken bejelentett intézkedések lehetséges következményei miatt. A közleményt kiadó három európai hatalom arra biztatja az amerikai kormányt és a kongresszust, hogy mielőtt bármiféle olyan lépést tesz, amely az egyezmény gyengítéséhez vezethet, vegye fontolóra, hogy ennek milyen következményei lehetnek az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságára.

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia üdvözölte a Donald Trump által pénteken bejelentett új amerikai stratégiát Iránnal szemben. A rijádi vezetés támogatja Washington szigorú álláspontját Iránnal szemben, amely az amerikai elnök szavai szerint agresszív politikát folytat, szponzorálja a terrorizmust, és egy fanatikus rezsim irányítása alatt áll.

Szaúd-Arábia annak a meggyőződésének is hangot adott, miszerint a teheráni kormány kihasználta azt, hogy több nemzetközi szankciót feloldottak az atomalku révén, és folytatta ballisztikus rakétaprogramját, amely az egész térséget veszélyezteti. Emellett fokozta az olyan fegyveres csoportok támogatását, mint a libanoni Hezbollah és a jemeni húszi lázadók – jelentette az SPA szaúdi hírügynökség.

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Irán végrehajtotta az atomprogramját korlátozó többhatalmi megállapodásban vállalt kötelezettségeit, a világ egyik „leghatalmasabb nukleáris ellenőrzési rendszerének” van alávetve – közölte Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Trump bejelentésével kapcsolatban.

A NAÜ hozzátette, hogy Irán nem akadályozta a nemzetközi szervezet ellenőrző munkáját, mindegyik iráni helyszínhez hozzáférést kapott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.