BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áder János Emmanuel Macronnal egyeztetett

A magyar és a francia államfő egyetértett abban, hogy a klímamegállapodást ki kell terjeszteni a szubnacionális szervezetekre és a tengeri fuvarozásra is. Egyezően nyilatkoztak arról is, hogy az energiatárolás megoldásáig szükség van atomerőművekre.

Áder János a mintegy félórás találkozót követően a távirati irodának elmondta, a francia államfővel egyetértettek abban, hogy öt feltétel teljesülése esetén valósulhat meg az egyezmény célja, azaz az, hogy a Föld légkörének középhőmérséklete az évszázad végére ne növekedjen 2 Celsius-fokot meghaladó mértékben az iparosodás előtti szinthez képest.

A két ország vezetője szerint a megállapodást ki kell terjeszteni az úgynevezett szubnacionális szervezetekre, azaz városokra, régiókra, szövetségi államokra és a klímavédelmi mozgalmakat is részes félként kell a megállapodásban elfogadni.

Másrészt Áder János azt is kiemelte, hogy ki kell terjeszteni a párizsi megállapodás hatályát a tengeri fuvarozásra vonatkozó passzussal, mivel az korábban annak ellenére kimaradt belőle, hogy „a tengeri hajózás meglehetősen komoly üvegházhatású gázkibocsátással jár”.

Minél hamarabb és minél radikálisabb módon kell csökkenteni a tengeri kereskedelem káros anyag kibocsátását

– hangsúlyozta az államfő.

Az uniós széndioxid kvóták árának emelését is fontosnak tartja a két ország vezetője. Jelenleg tonnánként nyolc euróba kerül egy kvóta, és Magyarország támogatja azt a korábban elhangzott francia javaslatot, amely szerint 25-30 euróra emelkedne ez az összeg. Ennek egyrészt ösztönző, másrészt pedig büntető jellege lenne – hívta fel a figyelmet a magyar államfő.

Áder János és Emmanuel Macron is úgy vélte, hogy az energiatárolás megoldásáig szükség van atomerőművekre.

A magyar köztársasági elnök azt is jelezte, hogy a G20 országcsoport – a világ 19 legnagyobb gazdasága és az Európai Unió – esetében el kellene érni, hogy a két évvel ezelőtti párizsi klímakonferencián tett felajánlásokhoz képest a csoport tagjai jelentősebb vállalást tegyenek, mert ezek az országok felelősek a kibocsátás mintegy nyolcvan százalékáért. Ha ezen a téren sikerülne radikális előrelépést tenni, amelyhez minden országra szükség lesz, az komoly segítséget jelentene a többi ország meggyőzése szempontjából – mondta Áder János.

Jövőre Magyarországra látogat a francia államfő

A magyar elnök megismételte Emmanuel Macron meghívását Magyarországra, aki azt örömmel elfogadta, és jelezte, hogy a jövő év első félévében Budapestre látogat.

Párizsban több mint ötven ország állam- és kormányfőjének részvételével rendezik meg a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozót, amelynek célja a klímavédelmi lépések finanszírozásának felgyorsítása és konkrét bejelentések megtétele. Az ENSZ, a Világbank és a francia kormány szervezésében megrendezett konferenciát napra pontosan a párizsi klímamegállapodás elfogadásnak második évfordulóján tartják, és arra mintegy száz országból 4 ezren hivatalosak, köztük a köz- és magánszféra szereplői, politikusok, finanszírozók, alapítványok, bankok, civil szervezetek, egyesületek, városvezetők. A konferencia célja, hogy a nemzetközi közösség elkötelezze magát a párizsi klímaegyezmény pénzügyi feltételeinek megteremtése mellett, mobilizálja a nagy finanszírozókat, felgyorsítsa a klímavédelmi akciók pénzügyi támogatását, és ehhez újfajta, innovatív finanszírozási modelleket mutasson fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.