BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea szorosabbra fűzné kapcsolatát az ENSZ-szel

Phenjan ugyan bejelentette, hogy hajlandó a rendszeres kapcsolattartásra az ENSZ-szel, ez Kínát mégsem nyugtatja meg, az ország egyre pesszimistábban áll a konfliktushoz.

Jeffrey Feltman, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese Phenjan meghívására kedden Észak-Koreába utazott és az észak-koreai külügyminiszterrel, illetve más tisztségviselőkkel egyeztetett közös érdeklődésre számot tartó, illetve aggodalomra okot adó kérdésekről – számolt be a hírről a Bloomberg. Jeffrey Feltman egyelőre nem tett közzé nyilatkozatot a látogatásáról, az észak-koreai KCNA tájékoztatása szerint ugyanakkor a tárgyalások során az észak-koreai fél az Egyesült Államok részéről gyakorolt „nukleáris zsarolást” tette felelőssé a Koreai-félszigeten tapasztalható megnövekedett feszültségért. Emellett az is kideült, hogy Phenjan különböző szintű látogatások révén képzeli a szorosabb kapcsolattartást az ENSZ-szel.

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője
Forrás: AFP

Kína szinte azonnal reagált az egyeztetés eredményét taglaló tájékoztatásra, pesszimizmusát kifejezve azzal kapcsolatban, hogy békés megoldás születhet a koeai félszigeten fennálló konfliktusban. Wang Yi, kínai külügyminiszter közölte: jelenleg nincsenek optimizmusra okot adó kilátások a Koreai-félszigeten. Nyilatkozatában a politikus sürgette a konfliktus résztvevőit, hogy hagyjanak fel immár hónapok óta tartó viszályukkal. A külügyminiszter újra felidézte Kína javaslatát, vagyis a kettős befagyasztás megoldást, amelynek értelmében Észak-Koreát a rakéta- és atomfegyver-kísérleteinek leállítására szólítanák, cserébe pedig az Egyesült Államok és Dél-Korea leállítaná a Koreai-félsziget közelében közösen tartott rendszeres hadgyakorlatait.

Wang végül kiemelte: ugyan egyre kevesebb az esély rá, de országa továbbra is reménykedik abban, hogy diplomáciai megoldás születik az észak-koreai nukleáris fegyverkezés okozta konfliktusban.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatban tudatta, hogy a nagyszabású dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok, továbbá Washington fenyegetései, melyek szerint megelőző csapást mérne Észak-Koreára, a háborút a Koreai-félszigeten „kétségtelen ténnyé” teszik. A kommunista diktatúra szerint ezért már csak az maradt kérdéses, hogy a háború mikor tör ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.