BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bérbeadási botrány Szingapúrban

Mintegy 152 ezer amerikai dollár bírsággal sújtott a szingapúri bíróság két férfit, akik lakást béreltek, majd azt kiadták.

A városi és állami szabályok szerint bűnösnek vallotta magát két szingapúri férfi a bíróság előtt nem engedélyezett rövid távú lakásbérbeadás miatt. Megbüntették őket, amiért a városfejlesztési hatóság engedélye nélkül kevesebb mint hat hónapig béreltek négy helyiséget egy társasházban. Mintegy 152 ezer amerikai dollár – jelen árfolyamon 38,7 millió forint – bírsággal sújtották őket. Az ügy még folyamatban van, az ügyészség és a védőügyvédek is eltérő pénzbüntetésért lobbiznak – írja a Reuters. A cikk szerint a szingapúri kormány álláspontja alapján az airbnb-zés a jelenlegi keretek között tarthatatlan, szabályozási változásokat sürget.

A szingapúri kormány szerint az airbnb-zés a jelenlegi keretek között tarthatatlan
Forrás: Shutterstock

Az Airbnb-t 2008-ban alapították San Franciscóban azzal a céllal, hogy az emberek az otthonuk egy részét vagy egészét ideiglenesen vendégeknek adják bérbe. A cég tízéves pályafutása során számos konfliktust megélt, összeütközésbe került nagyvárosi szállodákkal és a hatóságokkal is. A többi között New Yorkban, Amszterdamban, Berlinben és Párizsban is nagy ellenállást váltott ki, bizonyos esetekben korlátozták a rövid távú bérleti díjakat. A kritikusok az Airbnb-t hibáztatják például a súlyosbodó lakáshiányért. Az Airbnb a turisták által kedvelt desztinációkban nagyon népszerű, a városoknak, szállodáknak és a lakosoknak azonban gyakran szúrja a szemét. Bécsben tavaly konferenciát szerveztek a sharing economyról, mivel az osztrák fővárosban is gondot okozott, hogy a rövid távú lakáskiadásból származó bevétel után sokan nem fizettek adót. A betiltás gondolata fel sem merül, de tervet dolgoztak ki arra, hogy átláthatóbbá tegyék ezt az iparágat.

Berlinben ennél már jóval szigorúbb intézkedéseket hoztak:

rövid távon csak előzetes engedély alapján lehet lakás kiadni, és csak abban az esetben, ha a tulajdonos is a lakásban él, és legfeljebb a lakása felét adja ki vendégeknek.

A kerületekben külön ellenőrző csoportok razziáznak. Barcelonában az utcára vonultak a belváros lakói a rengeteg turista és az egekbe emelt bérleti díjak miatt. A tüntetések meg is hozták az eredményüket: amellett, hogy a tulajdonosnak be kell jelentenie a rövid távú lakáskiadást, egy évben csak egy hónapig adhatja ki a lakását turistáknak. A szabályszegők hatalmas bírságot kapnak.

Budapesten több kerületben is szigorították a feltételeket, egy január óta hatályos jogszabály azonban kimondottan kedvez az airbnb-zőknek. A rövid távra bérbe adó magánszemélyek maximum három lakás esetén választhatják a tételes átalányadót (korábban csak egy lakás esetében lehetett), amelynek mértéke továbbra is évi 38 400 forint.

A globális piacon az Airbnb értéke már a Marriott és a Hilton értékével vetekszik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.